Vesti -

Preminuo jedan od najbogatijih Italijana: Odrastao u sirotištu, zaradio milijarde

Leonardo del Vekio, predsednik firme za proizvodnju naočala EssilorLuxottica (brend Ray-Ban) i jedan od najbogatijih Italijana, preminuo je u 87. godini.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Epa-Efe/Daniel Dal Zennaro
Foto: Epa-Efe/Daniel Dal Zennaro

"EssilorLuxottica danas sa žaljenjem objavljuje da je njen predsednik preminuo“, navodi se u saopštenju grupe objavljenom u ponedeljak, i dodaje da će se odbor sastati kako bi “odredio sledeće korake”.

Del Vekio je odrastao u sirotištu da bi kasnije zaradio bogatstvo od nekoliko desetina milijardi evra u jednoj od najpoznatijih priča o uspehu u posleratnom oporavku Italije, prenosi Biznisinfo.ba.

„Leonardo del Vekio bio je veliki Italijan. Njegova priča, od sirotišta do poslovnog carstva, izgleda kao priča iz nekog drugog vremena. Ali to je primer za danas i sutra. RIP”, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni na Tviteru.

Italijanski preduzetnik osnovao je Luxotticu 1961. i izgradio firmu koja je vlasnica brenda Ray-Ban i koja je udružila snage s francuskim Essilorom u velikom spajanju 2018. godine, podseća portal.

Ostao je izvršni predsednik EssilorLuxottice do decembra 2020, kada je prepustio svakodnevno upravljanje firmom glavnom izvršnom direktoru Frančesku Miljeriju.

Lično je podržao Miljerija kao šefa francusko-italijanskog diva za naočare kada je stvorena spojena grupa.

Del Vekiov uticaj proširio se izvan njegovog poslovanja i na kraju 2021. bio je drugi najbogatiji čovjek Italije iza Đovanija Ferera iz grupe za proizvodnju Nutele.

Njegova holding kompanija Delfin najveći je deoničar italijanske grupe za finansijske usluge Mediobanca i ima udeo od nešto manje od 10 odsto u najvećem italijanskom osiguravajućem društvu Generali. Takođe poseduje oko 7 odsto firme za nekretnine Covivio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.