Vesti -

Porše uspešno debitovao na berzi: "Ostvarenje velikog sna"

Frankfurt -- Automobilski koncern Porše pristojno je debitovao na berzi.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Brzo po početku trgovanja u četvrtak, akcije su mu porasle za skoro dva odsto iznad emisione cene, na 84 evra, prenosi dpa.

Prioritetne akcije matične kompanije Folksvagen, s druge strane, značajno su pale, za 5,5 odsto. Sa prinosima od 9,4 milijarde evra za Folksvagen, to je najveća nemačka inicijalna javna ponuda (IPO) od Telekoma 1996.

"Danas nam se ostvaruje veliki san", rekao je šef Poršea Oliver Blume na Frankfurtskoj berzi. Blume je i na čelu Folksvagena od ovog meseca.

Finansijski direktor Folksvagena Arno Antlic je dodao: "Danas smo dokazali: Folksvagen može biti igrač na tržištu kapitala – čak i u izazovnom tržišnom okruženju".

Iako je prva cena za Porše nedugo zatim ponovo pala na 82,72 evra - odbranjena je emisiona cena od 82,50 evra.

Porše se usudio da stupi na berzu u Frankfurtu u krajnje neizvesnim vremenima, istakao je Jirgen Molnar iz brokerske kuće RoboMarkets.

U berzanskoj godini u kojoj je vodeći nemački indeks Daks do sada izgubio skoro 25 odsto zbog inflacije, straha od recesije i geopolitičke neizvesnosti, početno kotiranje "nije bomba, već uspeh".

Portfolio menadžer Tomas Altman iz kompanije QC Partners takođe je bio impresioniran da je IPO ovih razmera uopšte moguć u ovim teškim vremenima.

Na osnovu prve cene, Porše ostvaruje tržišnu kapitalizaciju od oko 76,5 milijardi evra.

To čini kompaniju iz Štutgarta vrednijom na berzi od Mercedes-Benza sa oko 58 milijardi evra i BMV-a sa 47 milijardi evra. Matična kompanija Folksvagen bila je još bolja u četvrtak sa 86 milijardi evra.

Prema saopštenju Poršea, lavovski deo akcija pripao je velikim investitorima. Privatni investitori su dobili samo 7,7 odsto obima plasmana.

Četiri glavna investitora, uključujući i Katar, glavnog akcionara Folksvagena, već su unapred obezbedili skoro 40 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.