Vesti -

Ove "kompanije" kradu novac. Policija upozorava: Prevare sve češće

Splitska policija je još jednom upozorila građane da se zbog sve češćih prevara ne upuštaju u internet trgovinu kriptovalutama.

Izvor: V.Mo./Hina
Podeli
Foto: shutterstock, everything possible
Foto: shutterstock, everything possible

Takvu prevaru doživela je i jedna žena (54) kada je ostala bez nekoliko desetina hiljada dolara.

U policiji navode kako je ona otvorila korisnički račun na internet platformi za trgovinu kriptovaluta i uplaćivala iznose po uputstvu i posredovanju nepoznate osobe s kojom je bila u kontaktu preko društvenih mreža.

Od februara do aprila prošle godine je kupovala kriptovalute i uplaćivala više većih novčanih iznosa, a kada nije bila u mogućnosti da podigne dobitak, shvatila je da je prevarena. Ukupno je uložila nekoliko desetina hiljada američkih dolara, a nakon što nije dobila zarađeni novac od nje se očekivalo da uplati proviziju i različite troškove u većim iznosima.

"Nakon nemogućnosti da dođe do svoje navodne zarade, kontaktirala je osobu koja joj je ponudila usluge posredovanja kako bi dobila zarađeni novac, međutim traženo joj je da uplati još sredstva. Začarani krug prevaranata svakako nudi rešavanje Vašeg problema, ali novaca nema", poručuju iz policije, koja je pokrenula kriminalističku istragu, uz napomenu da je i ta prevarena žena s većim količinama novca opet poklonila poverenje nepoznatim osobama, u nadi da će konačno doći do obećanog bogatstva.

U policiji ističu kako osobe koje žele da trguju kriptovalutama moraju biti edukovane o načinu investiranja, odnosno moraju da potraže osobe koje su ovlaštene za takvu trgovinu. Naglašavaju i kako, osim na internetu, postoje i poslovnice ovlaštenih trgovaca.

Nakon što poklone poverenje nepoznatoj osobi koja im obećava brzu i veliku zaradu, navode u policiji, građani ulažu velika novčana sredstva i upuštaju se u trgovinu preko internet stranica, preko osoba za koje nemaju proverene informacije.

Kako bi izbegli da budu prevareni, građanima je ključno znanje o načinima investiranja, o kompanijama i osobama koje su ovlašćene za takav način ulaganja. Svaka neverovatna ponuda o brzoj i lakoj zaradi, tvrde u policiji, trenutak je kada bi trebalo da se upali alarm, kao i činjenica da ih zovu nepoznati ljudi i znaju za njihov problem neisplaćenog navodnog dobitka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.