Vesti -

Odvikavanje od ruskog gasa: Na zimu grejanje kancelarija do 19 stepeni

Nemačke kompanije i javne institucije trebalo bi ove zime da greju svoje kancelarije maksimalno do 19 stepeni Celzijusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Zvone
Ilustracija: Shutterstock/Zvone

Ovo će se činiti kako bi pomogle u smanjenju potrošnje prirodnog gasa, rekao je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Iako Nemačka, najveća ekonomija Evropske unije, brzo pokušava da se "odvikne" od korišćenja prirodnog gasa iz Rusije kao odgovor na rat u Ukrajini, i dalje koristi mnogo više ruskog gasa nego mnoge druge zemlje EU, prenosi AP.

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja EU, a zvaničnici strahuju da će Moskva iskoristiti izvoz gasa kao političko oružje za smanjenje sankcija Rusiji, ili će čak potpuno prekinuti izvoz u Evropu tokom zime, kada je potražnja najveća .

Ministar ekonomije Nemačke Robert Habek rekao je da dok 27 zemalja EU obećava da će smanjiti potrošnju gasa za 15 odsto od avgusta, Nemačka treba da smanji potrošnju za čak 20 odsto.

Gas još ide preko Ukrajine

Iako je vlada socijaldemokrate Olafa Šolca, u kojoj su još Zeleni i Liberali, već rešila da pravi više struje od uglja kako bi premostila krizu, Habek misli da je trenutna situacija šansa da se trajno pređe na zelenu energiju.

Kancelar Šolc je pozvao na solidarnost u EU ako na jesen ili zimu dođe do nestašica gasa.

"Naravno da moramo biti solidarni u Evropi", rekao je on nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom.

Inače, ruski gas trenutno stiže u Nemačku samo gasovodom – preko Ukrajine. To ne zadovoljava šefa nemačke Agencije za mreže Klausa Milera, koji kaže da bi Kremlj mogao da šalje više gasa preko Ukrajine, kako je i definisano ugovorima. „Ali očito da Vladimir Putin nema političke volje za to.“

Novinari su priupitali ministra Habeka otkud uopšte tolika bojazan da će Kremlj zavrnuti ventil. „Nemam tajne informacije koje bi govorile u jednom ili drugom pravcu“, rekao je Habek. „Postoji šansa da se to desi. Ali postoji šansa i da se ne desi. Moraćemo da pričekamo.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.