Vesti -

Odlučili i Nemci: Do 2030.

Berlin -- Vlada Nemačke najavila je da ta zemlja prestaje da koristi ugalj do 2030. godine i želi da dostigne 100 odsto čistu električnu energiju do 2035. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: esfera/Shutterstock
Foto: esfera/Shutterstock

Cilj kojem Nemačka stremi je da se od 2035. godine električnom energijom snabdeva isključivo pomoću obnovljivih izvora i zelenog vodonika, najavio je ministar privrede i klimatske zaštite Robert Habek.

Plan je i da Nemačka u potpunosti napusti ugalj do 2030, osam godina pre prethodno postavljenog roka, prenosi portal Klima 101.

Prema predstavljenim planovima, obnovljivi izvori bi do kraja decenije trebalo da dostignu 80 odsto udela u proizvodnji struje, što je dvaput više nego u 2021.

Trenutno veće oslanjanje na ugalj, od oko 28 odsto, pripisuje se odluci vlade Angele Merkel da tokom ove godine ugasi sve nuklearne reaktore.

Solarne elektrane biće obavezane da na novim komercijalnim zgradama poštuju i standard za novoizrađene kuće, dodao je ministar Habek. Prema njegovim rečima, zemlja bi trebalo da bude efikasnija i brža u borbi protiv klimatskih promena.

Nemačka teži tome da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 65 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoima zabeleženim 1990. godine.

Ni sektor održive mobilnosti nije zanemaren pa bi u narednih osam godina trebalo da se gradi 100.000 stanica za punjenje električnih automobila godišnje.

Kako je predstavnik Zelene partije Habek naglasio, da bi ispunila ciljeve za zaštitu klime, pred Nemačkom stoji ozbiljan politički zadatak, što će istovremeno biti i veliki društveni i finansijski izazov, ali i prilika.

Ambiciozni ciljevi, koje je Habek predstavio, osmišljeni su kako bi doveli jednu od vodećih evropskih privreda do ugljenične neutralnosti zaključno sa 2045. godinom.

Isti rok da dostignu neto-nulte emisije sebi su zadale i Švedska i Portugal, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Danska, Kanada, Japan, kao i EU nameravaju da to ispune do 2050.

Prema podacima neprofitne organizacije Enerdži end klajmat intelidžens junit (Energy and Climate Intelligence Unit), ukupno 137 zemalja iznelo je neku vrstu obećanja da će dostići ugljeničnu neutralnost u periodu između 2045. i 2070.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.