Vesti -

Odbačena tužba Austrije zbog mađarske nuklearke

Evropski sud odbacio je danas sve argumente Austrije u procesu koji je zvanični Beč pokrenuo s ciljem da ospori odluku Evropske komisije donetu pre pet godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/TAMAS SOKI
Foto: EPA-EFE/TAMAS SOKI

Tom odlukom se dozvoljava da Mađarska proširi kapacitete svoje atomske elektrane u Paksu.

Austrija, koja deli granicu sa Mađarskom, pristalica je ekološki čiste energije i već decenijama se protivi nuklearkama, preneo je Rojters.

Austrija je 2018. godine podnela tužbu protiv odluke Evropske komisije iz 2017. godine kojom je odobren plan Mađarske da uz pomoć ruskog Rosatoma i uz obećanje mađarske vlade o fer konkurenciji, izgradi dva nova reaktora u svojoj nuklearki u Paksu, južno od Budimpešte.

"Opšti sud odbacio je tužbeni zahtev Austrije. Države članice su slobodne da odrede sopstveni energetski miks. Komisija ne može da zahteva da se finansiranje država usmerava (samo) za alternativne izvore energije", navodi se između ostalog u sudskoj odluci.

Austrija je rekla da će analizirati presudu i potom doneti odluku o narednim koracima.

"Ostajemo pri stavu da Evropska komisija nije donela dobru odluku. Smatramo da je tom odlukom poslat potpuno pogrešan signal. Jasno je da je to šamar svima koji se trenutno bore za energetsku nezavisnost Evrope“, izjavila je ministarka energetike i životne sredine Austrije Leonor Gevesler i naglasila da se ne sme zaboraviti da je Rusija uključena u posao izgradnje kritične infrastrukture u zemlji koja je članica EU.

Poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vincig, koja je na čelu delegacije Austrije u Evropskoj narodnoj partiji najavila je da će podržati zvanični Beč ako podnese žalbu na presudu Evropskog suda.

"Ako se austrijska vlada bude žalila na ovu presudu, onda bih to u potpunosti podržala", rekla je ona.

Austrija na odluku Evropskog suda može da podnese žalbu Sudu pravde, najvišoj sudskoj instanci u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.