Vesti -

Od sutra – dva izvora. Najavljen i sporazum

Zamenik premijera Moldavije Andrej Spinu najavio je energetski sporazum koji bi, prema njegovim rečima, smanjio rizik od velikih nestašica električne energije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Ted Pendergast
Ilustracija: Shutterstock/Ted Pendergast

Spinu je rekao da će državna komunalna kompanija za distribuciju ''Energokom'' kupiti dovoljno struje od najveće elektrane u zemlji što bi, u kombinaciji sa uvozom električne energije iz Rumunije trebalo da podmiri sve potrebe Moldavije u decembru, prenosi Rojters.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, pretrpela je štetu zbog čestih nestanaka struje izazvanih većom potrošnjom i limitiranim dotokom prirodnog gasa iz Rusije, ali i zbog ruskih vazdušnih udara na elektro-energetsku infrastrukturu u susednoj Ukrajini.

Rad termoelektrane koja se nalazi na otcepljenoj teritoriji Moldavije koja je lojalna Moskvi, zavisi od ruskog gasa koji joj isporučuje Kišinjev, navodi Rojters.

Kada je Rusija za 40 odsto smanjila isporuke gasa ova termoelektrana prestala je da snabdeva strujom druge delove Moldavije.

Zvanični Kišinjev se od tada oslanja na skuplju, rumunsku struju, ali i dalje su česti nestanci električne egergije zbog ruskih udara u Ukrajini, dodaje britanska agencija.

Moldovagas ima dve opcije

Moldavska kompanija za prirodni gas Moldovagas počeće da kupuje gas od domaćeg dobavljača Energokoma, dok će nastaviti da ga kupuje od ruskog Gasproma, rekao je šef Moldovagasa, prenosi Rojters.

Snabdevanje gasom je stalni izvor napetosti između Rusije i Moldavije, koja se nalazi između južne Ukrajine i Rumunije.

"Moldovagas će od sutra nabavljati prirodni gas iz dva izvora: Gasprom će isporučivati 5,7 miliona kubnih metara prema sadašnjem ugovoru i prema odobrenim količinama za decembar“, napisao je Vadim Čeban u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Takođe, isto od sutra, Moldovagas će otkupljivati prirodni gas od Energokoma, prema dnevnim nominacijama, u količini od 3,5 miliona kubnih metara".

Bilo je nejasno gde Energokom, državna energetska kompanija Moldavije, kupuje gas. Ceban i Energokom nisu bili odmah dostupni za komentar.

Gasprom, ruski državni proizvođač, povukao je svoju poslednju pretnju da će prekinuti snabdevanje 28. novembra, ali je rekao da zadržava pravo da smanji ili zaustavi protok u budućnosti ako Moldavija ne izvrši dogovorena plaćanja.

Energokom se u septembru registrovao kao trgovac prirodnim gasom u Rumuniji kako bi olakšao uvoz gasa, navodi se na veb stranici kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.