Vesti -

Obaveštenje u izlogu: Još jedna firma uvodi drastičnu promenu

Nakon što je nemački tehnološki lanac Gravis od 16. januara prestao da primenjuje gotovinska plaćanja, sad to čini i nemačka telekom firma Freenet.

Izvor: Fenix magazin/Marijana Dokoza
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Robert Mullan
Ilustracija, foto: Shutterstock/Robert Mullan

Od februara kupci u trgovinama Freeneta verovatno više neće moći da koriste gotovinu.

Kako prenosi Inside Digital, trenutno se u izlogu trgovine nalazi poruka s informacijom da podružnica Freeneta u Berlinu ubuduće više neće primati gotovinu.

"Od 1. februara 2023. prihvatamo samo kartično plaćanje u našim Freenet trgovinama. Gotovinsko plaćanje više nije moguće", piše na papiru postavljenom u izlogu, prenosi Feniks magazin.

Podružnica je svoju odluku obrazložila činjenicom da je bez gotovine bolje za životnu sredinu, higijenskije u kontaktu i sigurnije za sve uključene. Međutim, trgovine će prihvaćati Girocard, Mastercard, Visa i American Express kartice.

Portparol kompanije je potvrdio za Inside Digital da će gotovina biti ukinuta u trgovinama. To ne utiče na nezavisne trgovce koji nude Freenet proizvode.

Barovi i kafići bez plaćanja gotovinom: Većina Nemaca to odbija

Trend plaćanja karticom u barovima i kafićima već je prisutan u skandinavskim zemljama. U Kopenhagenu, Stokholmu ili Oslu mnogi kafići i barovi više ne prihvataju gotovinu.

I u Nemačkoj je sve više firmi koje prihvataju samo bezgotovinsko plaćanje. Međutim, Nemci to odbijaju. Nemački ProSieben je sproveo anketu te utvrdio kako su Nemci protiv isključivog plaćanja karticama u kafićima i barovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.