Vesti -

Nemcima gore nego što je bilo:Za sladoled rade pet, a za krompir 13 minuta

Za sat vremena rada u junu ove godine prosečan Nemac zaradio je jedan odlazak u bioskop, pola kile kafe, markicu za pismo, hleb i flašu piva.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Elena Veselova
Ilustracija: Shutterstock/Elena Veselova

Pre 30 godina je za sve to morao da radi sedam minuta duže.

Dakle, za iste proizvode i usluge građani Nemačke danas rade manje nego 1991. godine, pokazuju podaci Instituta nemačke privrede (IW).

S druge strane, takozvana kupovna moć po minutu zarade je u poređenju sa 2020. opala. Nemci su, naime, pre dve godine za navedene proizvode i usluge morali da rade 56 minuta.

Proračuni IW su zasnovani na kretanju cena proizvoda i usluga, kao i na neto zaradama po satu.

"Od ujedinjenja Nemačke do 2021. je kupovna moć po minutu zarade porasla za 27 odsto", rekao je Kristof Šreder iz IW dodajući da "se statistika sada, naravno, zbog visoke stope inflacije pogoršala".

Godišnja stopa inflacije u julu je bila 7,5 odsto, saopštio je u sredu državni zavod za statistiku. U junu su potrošačke cene porasle za 7,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Cene u Nemačkoj skaču već neko vreme, a posebno posle izbijanaja rata u Ukrajini koji je izazvao poskupljenja energenata i hrane.

"Ima i vanrednih faktora koji utiču na cene hrane, na primer slaba žetva", rekao je Šreder dodajući da su sada poskupljenja "ogromna".

Nemci su u junu ove godine morali da rade tri minuta duže da bi kupili 2,5 kilograma krompira nego 1991, što znači da su ga zaradili tek posle 13 minuta rada.

Frizerske usluge za žene su zbog pranja i sušenja kose isto poskupele i za ovo moraju da rade sat i 11 minuta – što je 12 minuta duže nego 1991.

Ljudi koji više daju za usluge svakako prolaze skuplje, rekao je Šreder.

Kupovina televizora sada pak zahteva manje rada nego pre 30 godina - 17 sati i 58 minuta, a 1991. godine 79 sati i četiri minuta.

Cena sladoleda je ostala prilično stabilna, navodi IW. Nemci u proseku moraju da rade četiri minuta i 57 sekundi za sladoled na kuglu koji košta 1,70 evra.

"Za istu minutažu na poslu, uprkos inflaciji, dobiju više sladoleda na štapiću", ocenio je Institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.