Vesti -

Nemačka u centru političke oluje: Berlin odgovorio Francuzima; Orban: "To je kanibalizam"

"Suočeni sa kolosalnim izazovima koji su pred nama, postoji samo jedan mogući odgovor: Evropa solidarnosti".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Berlin je u centru sve veće političke oluje nakon što je jednostrano najavio novčanu injekciju u vrednosti od 200 milijardi evra kako bi pokušao da se izbori sa ekonomskim posledicama energetske krize, piše Jutarnji list.

Francuska i Italija su već upozorile da bi takva masovna intervencija mogla da stvori nepravednu neravnotežu na jedinstvenom evropskom tržištu, pri čemu će nemačke kompanije stekle prednost nad konkurentima iz drugih zemalja članica.

"Postoji samo jedan mogući odgovor"

Šolc je u utorak branio finansijski paket kao "veoma izbalansiran, veoma pametan i veoma odlučan", a zatim je napomenuo da 2možda nisu svi odmah shvatili" da će Nemačka rasporediti pomenutu injekciju na period od oko dve godine.

Kao odgovor na najavu ove pomoći, francuski i italijanski komesari Tjeri Breton i Paolo Đentiloni pozvali su na veću evropsku finansijsku solidarnost. To su, međutim, kritikovali nemački ministar finansija Kristijan Lindner i šef ekonomije Evropske unije Valdis Dombrovskis.

"Suočeni sa kolosalnim izazovima koji su pred nama, postoji samo jedan mogući odgovor; to je Evropa solidarnosti. Moramo da razmišljamo o zajedničkim alatima na evropskom nivou!", napisali su Breton i Đentiloni u tekstu za Koriere dela Sera (Corriere della Serra), Ajriš Tajms (Irish Times), Les Ehos (Les Echos) i FAZ .

"Ako želimo da izbegnemo fragmentaciju, ako želimo da se suočimo sa ovom krizom, mislim da nam je potreban veći nivo finansijske solidarnosti, kao što smo, na primer, radili tokom pandemije – programom SURE", navodi se u tekstu.

SURE je paket pomoći koji je kreirao Brisel za pružanje kratkoročne finansijske pomoći ekonomijama tokom perioda pandemije. Opšti zaključak programa je da je zbog njega 31 milion ljudi zadržao posao i da je tokom 2020. godine čak 2,5 miliona preduzeća bilo sprečeno da se zatvori.

Pročitajte više:

Habek oštro kritikovao Ameriku: Cene gasa su im "astronomske"

Postignut dogovor: Novi "udar" na Rusiju

Nemačka odmah odregovala

Odgovor iz Berlina bio je brz: "Predlozi zasnovani na programu SURE u ovom trenutku ne mogu biti opravdani", rekao je nemački ministar finansija Lindner.

"Ova kriza se značajno razlikuje od pandemijske. Ne nosimo se sa šokom tražnje, u kontekstu činjenice da bi to trebalo podsticati javnim sredstvima. Suočeni smo sa šokom snabdevanja", dodao je Lindner.

Holandska ministarka finansija Sigrid Kag takođe je zvučala kao da ne želi da popusti pred jednostranim potezom Nemačke:

"Ne možemo da osmislimo drugačiji instrument za svaku kriznu situaciju! Moramo da rasporedimo ono što imamo, da to usmerimo na prava mesta i investiramo na pravi način", rekla je ona.

Loše prognoze

Sve ovo dolazi u trenutku kada Hendrik Nojman, glavni tehnički direktor Ampriona, jednog od četiri operatera sistema za prenos električne energije u Nemačkoj, poručuje da bi Nemačka ove zime mogla da prestane da izvozi struju u Francusku.

Nojman je izjavio: "Situacija će ove zime biti veoma stresna“, prenosi Telegraf. Nesumnjivo, ovo upozorenje će takođe pojačati strahove da bi se evropsko jedinstvo moglo rascepiti – i da zemlje daju prednost sopstvenim infrastrukturnim mrežama u vremenima krize. Što je, naravno, bilo očekivano.

I Orban iskomentarisao

Orban je već upozorio da je berlinski paket pomoći ravan kanibalizmu, a odlazeći italijanski premijer Mario Dragi kaže da ovaj potez unosi opasnost od podele u jedinstven evropski organizam.

Pretnja da se obuzda nemački izvoz električne energije mogla bi da razbesni i Francusku, gde je snabdevanje električnom energijom oslabljeno tehničkim problemima koji utiču na skoro polovinu od 56 nuklearnih elektrana u zemlji. Zbog toga su Francuzi tokom leta uvozili struju čak i iz Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.