Vesti -

Neće biti preokreta? "Muzika je prestala. Kriptozima se neće uskoro završiti"

Dejvid Markus vodi kompaniju koja je fokusirana na bitkoin, ali ne vidi da će se kripto zima (pojam koji vezuju za krizu kriptotržišta u 2022.) uskoro završiti.

Izvor: Investitor.me
Podeli
EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Markus je bio izvršni direktor PayPal-a i vodio je i kripto projekte u Facebooku (sada Meta). Trenutno vodi Lightspark, startup iz Los Angelesa koji stvara infrastrukturu za plaćanje, nadograđujući se na mogućnosti bitcoina, prenosi Investitor.

U postu na blogu objavljenom u petak na Medium-u, Markus je između ostalog predvideo kako će kripto sektor proći 2023. Kripto špekulanti koji se nadaju preokretu sledeće godine biće razočarani njegovim izgledima, ocenjuje Fortune.

Prvo, Markus se osvrnuo na 2022. godinu, ističući bankrot FTX-a. Berza kriptovaluta vredna 32 milijarde dolara postala je vodeća u ovoj oblasti, angažujući zvezde iz sveta sporta poput Toma Brejdija i drugih poznatih ličnosti da ojača svoj imidž. Kolaps FTX-a prošlog meseca uzdrmao je poverenje u kripto sektor i podstakao pozive na strožu regulaciju.

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Frid, optužen je od strane američkih vlasti za osam krivičnih dela – u rasponu od elektronske prevare, preko pranja novca, do zavere za u cilju prevare, zbog čega mu preti kazna dugogodišnjeg zatvora.

"Za kriptovalute je to bila još izazovnija godina“, napisao je Markus. “Videli smo kako se ponavlja sve ružno na tržištu od ranijih godina pohlepe Wall Streeta, s brzim kolapsom mnogih firmi u stilu kuće od karata, od kojih je najneverovatnija i najšokantnija onaj FTX-a, koji je godinu zaokružio dodatnom i vrlo nepotrebnom dozom drame.”

FTX kolaps je dao doprinos kriptozimi. Od početka 2022. do danas, bitkoin i ethereum, dve vodeće kriptovalute, pale su preko 60 odsto, a deonice kripto berze Coinbase izgubile su oko 85 odsto.

Kripto oporavak će trajati godinama

“Nećemo izaći iz kripto zime 2023, a verovatno ni 2024.”, napisao je. "Biće potrebno nekoliko godina da se tržište oporavi od zloupotrebe beskrupuloznih igrača i da dođe do odgovorne regulative".

Izvršni direktor Coinbasea Brajan Armstrong takođe je primetio loše aktere u industriji ranije ovog meseca.

"Moramo se nekako pomiriti s činjenicom da naša industrija privlači nesrazmeran udeo prevaranata”, kazao je Armstrong na samitu osnivača kriptovaluta.

Što se tiče kripto propisa, američki senator Šerod Braun, predsedavajući senatskog bankarskog odbora, rekao je pre nekoliko nedelja da "stvari koje izgledaju i ponašaju se kao hartije od vrednosti, roba ili bankarski proizvodi moraju da budu regulisane i nadzirane od strane odgovornih agencija koje štite potrošače”.

Markus je napomenuo da će poverenju potrošača biti potrebno nekoliko godina da se obnovi, "ali na kraju verujem da će se ovo dugoročno pokazati korisnim za legitimne igrače u industriji“.

"U kripto svetu, godine pohlepe će napraviti prostor za primene u stvarnom svetu. Prošle su godine stvaranja tokena ni iz čega i zarade miliona. Muzika je prestala. Vratili smo se našem redovnom programiranju stvaranja stvarne vrednosti i rešavanja problema iz stvarnog sveta”, dodao je Markus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.