Vesti -

Ne žele da zavise od Rusa: "Postoje tri opcije... Zanimaju nas sve"

Slovenački premijer Robert Golob planira da izgradi gasovod do Mađarske za alžirski gas kako bi pomogao susednoj zemlji da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Izvor: Index
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako prenosi agencija STA, a piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izjave slovenačkog i mađarskog premijera Goloba i Viktora Orbana koji su se sastali povodom početka redovnog rada dalekovoda Cirkovce-Pince, novi gasovod bi trebalo da bude u funkciji za dve do tri godine i kasnije bi mogao da bude proširen u zavisnosti od potražnje, prenosi Indeks.

FT napominje da je Golob bivši izvršni direktor u energetskoj industriji, čija je stranka na aprilskim izborima pobedila Orbanovog dugogodišnjeg saveznika, bivšeg premijera Janeza Janšu.

Orban je rekao da je zainteresovan za diverzifikaciju izvora gasa, navodeći tri opcije, prenosi list. Prva opcija bi bio slovenački gasovod za gas iz Alžira, zatim gasovod za transport gasa iz nalazišta otkrivenih u rumunskim crnomorskim vodama i proširenje postojećeg gasovoda prema Hrvatskoj, kojim bi se uvozio tečni prirodni gas. Orban je posle sastanka sa Golobom rekao da ga zanimaju sve tri opcije, dodaje FT.

List navodi i Golobovu najavu da će saradnja biti zasnovana na principu solidarnosti u EU. Prema Golobovim rečima, gasovod iz Alžira mogao bi da se koristi i za vodonik iz severne Afrike, što bi moglo da dobro dođe u kasnijim fazama zelene tranzicije, prenosi slovenačka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.