Vesti -

Najviše trpe prodavci bicikala

Nemački trgovci u maloprodaji sada očekuju da će ih problemi sa snadbevanjanjem mučiti još dugo.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Zoooom
Ilustracija: Depositphotos/Zoooom

U proseku, ocenjuju da bolje neće biti još bezmalo godinu dana, navodi institut Ifo u studiji junskih trgovačkih iščekivanja, prenosi agencija dpa.

"Uska grla u snadbevanju su prerasla u stalan problem trgovaca na malo", rekao je u sredu Klaus Volrabe, šef istraživačkog odeljenja najuticajnijeg ekonomskog instituta u Nemačkoj. "Za Božić ponovo možemo očekivati prazne police u radnjama."

Najviše trpe prodavci bicikala, koji otežano snabdevanje očekuju još najmanje 18 meseci. Istovremeno, uprava doslovce svake od 100 anketiranih firmi iz branše navodi da neće moži na vreme da namiri primljene narudžbe. U kompletnoj maloprodaji, slična, mračna očekivanja imalo je 75,7 odsto anketiranih, odnosno nešto manje nego u maju. Problemi sa dobavljačima muče 98 odsto prodavaca električnih kućnih uređaja, 90 odsto prodavaca automobila i alata i opreme, kao i 88 odsto trgovaca elektronikom i nameštajem.

Situacija je nešto bolja u prehrambenom sektoru maloprodaje. U maju su se skoro sva preduzeća žalila na uska grla, a u junu njih 77 odsto. Slično je sa prodavcima odeće - njih se žalilo 54 odsto. Optimizam je najosetniji upravo mežu prodavcima hrane i odeće, koji očekuju da se lanci isporuke stabilizuju za 8,2, odnosno devet meseci. Posle prodavaca bicikala, najduže probleme očekuju trgovci igračkama sa 14 i električnim aparatima za domaćinstvo sa 13,7 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.