Vesti -

Mađarska iduće godine počinje da proširuje nuklearku

Faza proširenja nuklearne elektrane Paks trebalo bi da počne 2022. godine, rekao je u petak Janoš Suli, ministar bez portfelja zadužen za projekat.

Izvor: serbia-energy.eu
Podeli
Foto: Epa/TAMAS SOKI
Foto: Epa/TAMAS SOKI

Međutim, pre nego što počne izgradnja dva nova reaktorska bloka, mađarska Nacionalna uprava za atomsku energiju (OAH) mora da izda dozvolu za implementaciju projekta, a mora biti pribavljeno i nekoliko drugih dozvola, rekao je Suli na skupštini okruga Tolna u južnoj Mađarskoj, prenosi Serbia-energy.eu.

Zahtev za izdavanje dozvole za proizvodnju reaktorske posude podnet je nadležnim organima prošlog meseca, a rok za razmatranje zahteva je pet meseci, rekao je Suli.

On je podsetio da je OAH zatražio od Paks II Zrt, kompanije koja upravlja nadogradnjom, da otkloni nedoslednosti u zahtevu za izdavanje dozvole za implementaciju projekta.

„Ali ono što je važnije od roka jeste da blokovi bezbedno funkcionišu sa visokim proizvodnim performasama tokom 60 godina“, rekao je ministar.

Očekuje se da će radovi na građevinskoj jami startovati početkom sledeće godine, a završetak betonskog pokrivača očekuje se sredinom 2023. godine, navodi Suli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.