Vesti -

Kina pušta naftu iz strateških rezervi

Peking -- Kina će pustiti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi oko praznika Lunarne nove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Olleg/Shutterstock
Foto: Olleg/Shutterstock

Pročitajte još:

Nestabilan Kazahstan - veliki rizik za energetska tržišta

To će se desiti u okviru plana koji koordiniraju Sjedinjene Države s drugim velikim potrošačima u nastojanju da smanje globalne cene tog energenta, izveštava Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Neimenovani sagovornici britanske agencije, upoznati s razgovorima između dva najveća svetska potrošača sirove nafte, rekli su da je Kina prihvatila krajem 2021. da iz strateških rezervi plasira na tržište neodređenu količinu nafte u zavisnosti od nivoa cena.

"Kina je pristala da pusti relativno veću količinu ako nafta pređe nivo od 85 dolara po barelu, i manju količinu ako cene ostanu blizu nivoa od 75 dolara", rekao je jedan izvor ne ulazeći u detalje.

Lunarna nova godine pada 1. februara, a u Kini se neće raditi od 31. januara do 6. februara zbog proslave najvećeg godišnjeg praznika.

Iz kineske nacionalne uprava za hranu i strateške rezerve nisu odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentarom.

Cene nafte su se ove nedelje oporavile iznad 80 dolara po barelu, podstaknute poremećajem isporuka iz Libije i Kazahstana, kao i padom američkih zaliha "crnog zlata" na najniži nivo od 2018. godine, i poboljšanim izgledima potražnje goriva u Evropi u kojoj se ublažavaju mere kovid ograničenja.

Cena fjučersa svetske referentne nafte Brent iznosila je 84,79 dolara po barelu, a američke WTI sirove nafte 82,23 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 07:30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.