Vesti -

Kina odobrava nove kredite Kubi

Kina se složila da restrukturira kubanski dug i toj zemlji obezbedi nove trgovinske i investicione kredite.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Alan
Ilustracija: Depositphotos/Alan

Tako je saopšteno danas nakon sastanka lidera te dve komunističke zemlje u Pekingu.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel rekao je da je pitanje duga bilo na vrhu dnevnog reda razgovora sa predsednikom Si Ðinpingom, koji je razumeo poteškoće kroz koje prolazi Kuba, preneo je Rojters.

Kubanski predsednik je takođe naglasio da je njegov kineski kolega ukazao da „mora da se nađe rešenje za sve probleme sa Kubom, bez obzira na dug, i da to ne može biti ono što ograničava razvoj“.

Kako navodi Rojters, Kineska trgovina i investicije sa tom zemljom su usporene poslednjih godina, jer, prema analitičarima i diplomatama, Kuba nije isplatila restruktuirana dugovanja, a situacija se dodatno pogoršala pooštrenim američkim sankcijama, pandemijom i neefikasnom domaćom ekonomijom.

Kuba je poslednji put objavila svoj spoljni dug 2019. kada je iznosio 19,6 milijardi dolara, a nema zvaničnih podataka o tome koliko dug trenutno iznosi.

Kubanski ministar ekonomije Alehandro Gil rekao je da je Kina takođe donirala 100 miliona dolara kao pomoć zemlji da se izbori sa nestašicom osnovnih dobara i energetskom krizom, koja je pogoršana uraganom Ian, koji je desetkovao zapadnu provinciju Pinar del Rio krajem septembra, prenosi britanska novinska agencija.

Kina je najvažniji trgovinski partner Kube posle Venecuele, iako je trgovinska razmena opala sa više od dve milijarde dolara u 2017. na 1,3 milijarde dolara prošle godine, navodi kubanska vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.