Vesti -

Jasna poruka Kini: Amerika će proizvoditi tajvanske čipove

Gradi se prva tajvanska fabrika čipova u SAD.

Izvor: SEEbiz / VIDI
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sushitsky Sergey
Ilustracija: Shutterstock/Sushitsky Sergey

Tajvanski proizvođač čipova TSMC objavio je da je uz prvu fabriku koju gradi u SAD-u TSMC Arizona, koja bi trebala da započne s proizvodnjom N4 tehnologije procesora 2024., takođe započeo izgradnju druge fabrike koja bi trebala da započne proizvodnju 3-nanometarske procesne tehnologije u 2026, piše seebiz.

Ukupna investicija za ove dve fabrike iznosiće približno 40 milijardi dolara, što predstavlja najveće direktno strano ulaganje u istoriji Arizone i jedno od najvećih direktnih stranih ulaganja u istoriji Sjedinjenih Država.

Uz više od 10.000 građevinskih radnika koji su pomogli u izgradnji, očekuje se da će dve fabrike TSMC Arizona stvoriti dodatnih 10.000 visokoplaćenih radnih mesta u visokoj tehnologiji, uključujući 4.500 izravnih poslova u TSMC-u. Kada budu završene, dve fabrike TSMC Arizona proizvodiće više od 600.000 wafera godišnje, s procenjenom vrednošću krajnjeg proizvoda od više od 40 milijardi dolara.

TSMC Arizona je ujedno u fazi planiranja za postrojenje za industrijsku regeneraciju vode na licu mesta koje će, kada bude završeno, omogućiti lokaciji TSMC Arizona da postigne gotovo nulto ispuštanje tečnosti.

"Kada bude završen, TSMC Arizona ima za cilj da bude najzeleniji proizvodni pogon za poluprovodnike u Sjedinjenim Državama koji proizvodi najnapredniju procesnu tehnologiju poluprovodnika u zemlji, omogućujući sledeću generaciju računarskih proizvoda visokih performansi i niske potrošnje u godinama koje dolaze", rekao je predsednik TSMC-a dr. Mark Liu.

"Zahvalni smo na kontinuiranoj saradnji koja nas je dovela ovde i drago nam je što možemo da radimo s našim partnerima u Sjedinjenim Državama kako bismo služili kao baza za inovacije poluprovodnika."

Ova ogromna investicija dobro je došla administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, a ujedno predstavlja i veliki politički bod za Tajvan, koji je već duže vreme u strahu od moguće invazije Kine. Teško da tajvanski čipovi koji se proizvode u Americi mogu da spreče invaziju, ali Kina dobija jasnu poruku koliko je Amerikancima stalo do Tajvana, pa ovo možda doprinese bar laganom smanjenju tenzija, piše SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.