Vesti -

EU pronašla rešenje: Fosilni gas im više neće biti potreban?

Energija dobijena od vetra i sunca obezbedila je skoro četvrtinu energije zemljama Evropske unije po prvi put u 2022. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Kitreel
Foto: shutterstock, Kitreel

Ember predviđa da će u 2023. godini upotreba fosilnog gasa opasti za još 20 odsto.

Vetar i solarna energija su obezbedili skoro 22 odsto električne energije potrošene u Evropskoj uniji, mnogo više od električne energije na bazi uglja (16 odsto) i čak premašujući po prvi put fosilni gas (20 odsto), koji se koristi u proizvodnji električne energije, piše u izveštaju istraživačkog centra Evropska revija za električni energiju Ember objavljenom danas.

Politički odgovor Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu 2022. godine bio je ubrzavanje tranzicije električne energije.

"Sada se stavlja fokus na brže smanjenje potražnje za gasom, istovremeno sa postupnim izbacivanjem uglja. To znači da smo na putu velikog povećanja čiste energije", sugeriše se u izveštaju.

Nakon invazije na Ukrajinu i postepenog zatvaranja ruskih gasovoda Evropa je morala da uvozi ogromne količine tečnog prirodnog gasa koji se transportuje brodovima i da ponovo otvori elektrane na ugalj, ali bez sunca i vetra, bilo bi potrebno još više uglja, kažu analitičari.

Za Ember, struja iz vetroelektrana i solarnih farmi se stoga pokazala kao veoma korisna u prevazilaženju i gasne krize i krize električne energije koja je istovremeno pogodila Evropu, zbog gašenja mnogih nuklearnih reaktora.

Proizvodnja električne energije na ugalj porasla je za 7 odsto između 2021. i 2022 godine, ali je eksploatacija elektrana na ugalj zapravo opala u poslednja četiri meseca prethodne godine.

"Rekordan rast energije sunca i vetra pomogao je da se ublaži deficit nuklearne i hidroenergije", navodi se u izveštaju. Analiza kaže takođe da ne treba strahovati da će se ugalj vratiti kao izvor energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.