Vesti -

Erdogan savetovao: "Nastavite"

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je posavetovao centralnu banku da snižava referentnu kamatu i na svojim narednim sednicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

To se desilo dan nakon što je rekao da očekuje da će se kamatna stopa spustiti na jednocifren nivo do kraja godine, prenosi Rojters.

Turska centralna banka je smanjila ključnu kamatu za 200 baznih poena na 12 odsto u poslednja dva meseca, iznenadivši tržišta, nakon što je inflacija u avgustu porasla na 80 odsto.

Smanjenje stope je deo Erdoganove neortodoksne politike snižavanja kamata rkako bi se smanjila inflacija. Ciklus monetarnog popuštanja započet krajem prošle godine izazvao je valutnu krizu, što je podstaklo inflaciju koja je sada na 24-godišnjem maksimumu, navodi britanska agencija.

Govoreći na generalnoj skupštini trgovačke konfederacije, Erdogan je ponovio svoj neortodoksni stav da će niže kamatne stope dovesti do niže inflacije.

"Moja najveća borba je protiv kamata. Moj najveći neprijatelj su kamate. Spustili smo kamatnu stopu na 12 posto. Da li je to dovoljno? Nije dovoljno. Ona treba još da se snizi", rekao je on.

Dodao je da je o tome razgovarao i da razgovara sa centralnom bankom.

"Ukazao sam na potrebu da se ona (kamata) dodatno smanji na predstojećim sastancima odbora za monetarnu politiku", naveo je turski lider.

Erdogan je u sredu rekao da će se kamatne stope do kraja godine svesti na jednocifrene, uprkos globalnom ciklusu pooštravanja monetarne politike, posrtanju nacionalne valute i rastućim cenama energije.

Turska lira, koja je danas dotakla rekordno nizak nivo od 18,55 lira za dolar, pala je za nekih 29 procenata ove godine, nakon što je lani izgubila 44 posto vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.