Vesti -

Cena struje drastično skočila, uvode vanredne mere

Švedska vlada izdvojila je 670 miliona dolara kao kompenzaciju domaćinstvima zbog drastičnog rasta cena struje, rekao je ministar finansija Mikel Damberg.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: vchal/Shutterstock
Ilustracija: vchal/Shutterstock

"Ovo je vanredna mera u vanrednoj situaciji, nije uobičajeno da država daje pomoć zbog fluktuacije cena na tržištu", rekao je Damberg švedskoj medijskoj kući SVT.

Cene struje drastično su skočile, pa je tako, primera radi, račun za prosečan stan u najnaseljenijim, južnim delovima Švedske, porastao 266 odsto u decembru.

"Nismo očekivali ovaj nivo cena i udar je veliki", rekao je Damberg i dodao kako će vlada izdvojiti "ogromnu svotu" kao kompenzaciju građanima.

Kriza drma sve jače: Dve snažne evropske zemlje u strahu od nestašice

Oko 1,8 miliona domaćinstava dobiće kompenzaciju od oko 220 dolara po domaćinstvu tokom zime zbog povećanih računa za struju.

Cene struje u Švedskoj rastu zbog hladnog vremena i povećane potražnje, ali i skoka cene gasa na evropskom tržištu.

Nestabilan Kazahstan - veliki rizik za energetska tržišta

Švedski mediji javljaju kako građani pokušavaju da smanje potrošnju na razne načine, od isključivanja radijatora do alternativnih načina grejanja, dok neki Šveđani uzimaju kredite kako bi otplatili zimske račune.

Švedska nije prva država u Evropi koja uvodi kompenzaciju građanima zbog skoka cene struje, jer je nedavno to uradila i Norveška, dok je Italija takvu meru uvela u septembru, piše RT, a prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.