Vesti -

"Revolucija" kod giganta sa Vol strita?

Njujork -- Goldman Saks grupa namerava da predstavi nove beneficije za zaposlene.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Razlog je to što žele da ih zadrže, u jeku pandemije koja je naterala mnoge da preispitaju svoje karijere.

Gigant sa Vol strita sada nudi plaćeno odsustvo za pobačaj, a nude i više vremena za "ožaloščeno odsustvo", kako piše u dopisu koji je analizirao WSJ. Takođe, uvode i neplaćeno odsustvo (sabbatical) za dugogodišnje zaposlene.

Goldman Saks povećava i penzije, pogotovo za one koji zarađuju 125.000 godišnje ili manje.

"Želeli smo da stvorimo podsticajne uslove za naše trenutne zaposlene, kao i za one koji će to tek postati", kazao je Bentli de Bejer, šef ljudskih resursa u Goldman Saksu.

Velike banke trenutno su u procesu borbe za talente, a nastoje i da preduprede "izgaranje" na poslu kod zaposlenih.

Ovo pitanje postalo je aktuelno u pandemiji koja je izbrisala granice između posla i kuće. Širom cele industrije mlađi bankari radili su mesecima bez da su uopšte videli uživo svoje kolege.

U istraživanju koje su interno sproveli u ovoj banci, otkriveno je da su mlađi analitičari u proseku radili 95 sati nedeljno, a stres na poslu prouzrokovao im je fizičke i mentalne tegobe.

Kao odgovor na njihove muke, iz Goldman Saksa poručuju da će zaposliti još bankara te odrediti striktna uputstva oko radnih sati.

Iako je rad od kuće postao standard u pandemiji, iz Goldman Saksa poručuju da su zaposlenima još u junu rekli da se moraju vratiti u kancelarije te da rad od kuće nije dugoročna solucija za ovu banku.

U Goldman Saksu, za razliku od ostalih američkih kompanija, drže i do porodice, prenosi Jutarnji list.

Tako će po novim smernicama zaposleni moći da uzmu plaćeni odmor do pet dana i za gubitak daljeg člana porodice, te 20 dana za gubitak bliskog člana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.