Vesti -

Sledi "apsolutni masakr"?

Britansko energetsko tržište suočeno je s "apsolutnim masakrom", prenosi Rojters.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: narai chal/Shutterstock
Ilustracija: narai chal/Shutterstock

On bi mogao da otera najmanje 20 dobavljača u bankrot samo u narednih mesec dana, osim ako vlada ne preispita gornju granicu cene energije, izjavio je izvršni direktor kompanije Skotiš pauer (Scottish Power), Kit Anderson.

Cene prirodnog gasa skočile su ove godine, nakon što su se ekonomije ponovo otvorile posle blokada uzrokovanih kovidom 19, a velika potražnja za tečnim prirodnim gasom u Aziji smanjila je isporuke u Evropu, zadajući udarce industrijama koje zavise od struje.

Oko 13 britanskih dobavljača propalo je poslednjih meseci, što je do sada primoralo više od 2 miliona korisnika da promene dobavljače. Pre krize, u Britaniji je postojalo više od 50 nezavisnih snabdevača male i srednje veličine sa oko 30 odsto udela na tržištu.

Evropska kriza neće uzdrmati Srbiju

"Postoji značajan rizik da biste mogli da vidite kako se tržište svodi na pet do šest kompanija", rekao je Anderson za Fajnenšel tajms.

Skotiš pauer je peti najveći britanski snabdevač energijom koji drži oko 8% domaćeg tržišta snabdevanja gasom.

"Očekujemo da će u narednih mesec dana bar još 20 dobavljača bankrotirati. Sada ćemo početi da gledamo kako neke relativno dobro vođene, komercijalno zdrave kompanije bankrotiraju jer jednostavno ne mogu da prenesu cenu proizvoda na kupce", rekao je Anderson za Skaj.

Rastuće cene prirodnog gasa dovele su do tačne pucanja britansko maloprodajno energetsko tržište, dovodeći u pitanje 30 godina deregulacije tog sektora koja je započeta 1989. godine za vreme tadašnje premijerke Margaret Tačer.

Anderson je ocenio da se britansko energetsko tržište suočava sa višemesečnim previranjima koja bi mogla da smanje tržište, osim ako se ne preispita ograničenje cena.

Ukinuli sve subvencije; najgora kriza u svetu u poslednjih 150 godina

Podaci pokazuju da takozvanih velikih šest britanskih energetskih kompanija - "British Gas", "E.ON", "OVO Energy", "EDF Energy", "Scottish Power" i "Octopus" - kontrolišu više od tri četvrtine domaćeg tržišta snabdevanja gasom.

Ograničenje litimira troškove energije za milione ljudi prema zadatim tarifama dobavljača, a revidira se dva puta godišnje, podseća strani medij.

Anderson je ocenio da bi vlasti trebalo da razmotre promenu gornje granice pre svog sledećeg zakazanog pregleda u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.