Vesti -

Korejci lansirali prvu vlastitu raketu FOTO

Južna Koreja izvela je probno lansiranje prve svemirske rakete domaće proizvodnje, što je velik korak za ambiciozne svemirske planove te zemlje.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trofazna raketa KSLV-II, ukrašena državnom zastavom, nosila je lažni satelit, a lansirana je iz svemirskog centra Naro u 17 sati po lokalnom vremenu.

Raketa Nuri, ili "svet", dizajnirana je za postavljanje 1,5 tona korisnog tereta u orbitu 600 do 800 kilometara iznad Zemlje, u sklopu širih svemirskih nastojanja kao što su lansiranje nadzornih satelita, navigacija, komunikacije, pa čak i Mesečeve sonde, prenosi Indeks pisanje Hine.

Raketa teška 200 tona premeštena je u sredu na lansirnu rampu i postavljena u poziciju pod nadzorom Korejskog instituta za svemirska istraživanja (KARI).

Planiraju da lansiraju niz vojnih satelita

Tri faze rakete pokreću pojačivači tekućeg goriva koje je izradila podružnica južnokorejskog konglomerata Hanwha, uz četiri pojačivača od 75 tona u prvoj fazi, još jedan pojačivač od 75 tona u drugoj i raketni motor od sedam tona u završnoj fazi.

Lansiranje raketa odavno je osetljivo pitanje na Korejskom poluostrvu, na kojem se Severna Koreja suočava sa sankcijama zbog svojih balističkih projektila s nuklearnim naoružanjem.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Južna Koreja u budućnosti planira da lansira niz vojnih satelita, a zvaničnici poriču da će se Nuri upotrebljavati kao oružje.

Poslednju sličnu raketu u toj zemlji, lansiranu 2013. nakon više odlaganja i nekoliko neuspešnih testiranja, zajedno su razvile Južna Koreja i Rusija.

Vlastita raketa omogućiće Južnoj Koreji fleksibilnost u određivanju vrsta korisnog tereta i rasporeda lansiranja, a korist će imati i južnokorejske kompanije, rečeno je Rojtersu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.