Vesti -

Šaomi na udaru: Cenzurišu korisnike?

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi saopštio je danas da angažuje nezavisnog eksternog stručnjaka da proceni tvrdnje litvanske vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock
Ilustracija: DANIEL CONSTANTE/Shutterstock

Oni, naime, tvrde da smartfoni ove korporacije imaju funkciju cenzure.

"Pošto odbacujemo kvalifikacije u datim zaključcima, angažujemo nezavisnog eksperta kao treću stranu da proceni tvrdnje navedene u izveštaju", naveo je portparol Šaomija u saopštenju, prenosi Rojters.

Ovo saopštenje je usledilo nakon što je litvansko Ministarstvo odbrane pozvalo prošle nedelje potrošače da bace kineske telefone, posle izveštaja Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) u kojem se tvrdi da je u telefone Šaomija navodno ugrađena mogućnosti cenzure.

Kineska kompanija je tada u reagovanju navela da njeni uređaji "ne cenzurišu komunikaciju korisnika bilo da je reč o dolaznim ili odlaznim pozivima".

Šaomi ulazi u sektor e-vozila

Šaomi nije precizirao koju nezavisnu organizaciju angažuje za sprovođenje procene, a portparol je Rojtersu otkrio da je reč o organizaciji sa sedištem u Evropi.

Kao odgovor na tvrdnje o cenzuri, kompanija je objavila da koristi jedan advertajzing softver kako bi zaštitila klijente od određenih sadržaja, poput pornografije i komentara koji vređaju lokalne korisnike, što je praksa koja, kako kaže, predstavlja standard u ovoj industriji.

Iz Šaomija su dodali da je u pogledu privatnosti podataka kompanija usklađena sa ISO/IEC 27001 standardima za upravljanje bezbednošću informacija i sa ISO/IEC 27701 sistemom za upravljanje privatnošću podataka, što su dva okvira za praćenje evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.