Vesti -

Velika Britanija "staje na crtu" SAD i Kini?

London -- Britanske vlasti objavile su ambiciozan plan da u narednih 10 godina zemlja postane "supersila u veštačkoj inteligenciji" i "al pari" konkurencija SAD i Kini.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Melinda Nagy/Shutterstock
Foto: Melinda Nagy/Shutterstock

"Nacionalna strategija o veštačkoj inteligenciji" predviđa veće korišćenje veštačke inteligencije (AI) među kompanijama, privlačenje međunarodnih ulaganja u britanske AI kompanije i stvaranje nove generacije domaćih tehnoloških talenata.

"Danas postavljamo temelje rasta u narednih 10 godina sa strategijom koja će nam omogućiti da iskoristimo potencijal veštačke inteligencije i igramo vodeću ulogu u oblikovanju načina na koji svet njome upravlja", rekao je ministar za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport Kris Filp u saopštenju, prenosi CNBC.

Nacionalna AI strategija obuhvata niz programa, izveštaja i inicijativa. Među njima, Nacionalni AI program istraživanja i inovacija biće pokrenut kao deo napora za bolju koordinaciju i saradnju među istraživačima. Drugi program usmeren je na specifičnu pomoć razvoju AI-ja izvan Londona i jugoistočne Engleske, teritorija u kojima je koncentrisana većina tog sektora.

Britanija u problemu: Imaju li rešenje?

Britanska vlada najavila je da bi mogla alocirati više resursa i investicija u sektore koji još ne koriste pune prednosti veštačke inteligencije, poput energetike i poljoprivrede. Takođe, sprovešće se i revizija dostupnosti i kapaciteta računarske opreme britanskih istraživača i organizacija, dok će konsultacije oko autorskih prava i patenata za veštačku inteligenciju biti usmerene u procene kapitalizuje li Velika Britanija ideje, prenosi Poslovni dnevnik.

Reakcije na objavljenu strategiju prilično su šarolike. Dok se nekim istraživačima čini da papir trpi svašta, nabrajaju probleme u praksi. "Đavo je u detaljima. Hoće li vlada olakšati pristup najboljim doktorandima i studentima na post doktorskim studijama našim univerzitetima? Trenutno to ne čine. Hoće li gurati kompetitivno finansiranje javnih univerziteta da zadrže ili privuku vrhunske predavače na svim nivoima? Hoće li postojati poreske olakšice za one nižeg dohotka, poput onih koji rade u startapima prvih godina?", nabraja istraživač u velikoj tehnološkoj kompaniji koji je želeo da ostane anoniman.

Bregzit im se obija o glavu? Prazni rafovi u prodavnicama, sada i zatvorene pumpe

"Optimističan sam da bi plan mogao aktivirati britanski potencijal na polju veštačke inteligencije", smatra pak Nejtan Benaič iz fonda rizičnog kapital Er strit kapital. "Da bi zaista briljirala, zemlja mora da se fokusira na polja primenjenih naučnih istraživanja poput prirodnih nauka, energetike, sajber sigurnosti u kojima već ima globalnu konkunretnost", smatra on.

Između 1998. i 2017. najviše prijava AI patenata podnele su SAD, oko 50.000, podaci su Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (World Intellectual Property Organization). Sledi Kina s 41.000, dok je Velika Britanija podnela manje od 2.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.