Vesti -

Zakasnili su: Deli ih 30 dana do bankrota

Evergrande sada ulazi u 30-dnevni grejs period u kojem mora da plati dospele dugove ili restrukturira dug.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: ST House Studio/Shutterstock
Ilustracija: ST House Studio/Shutterstock

Prema pisanju Rojtersa, najzaduženija kompanija na svetu, kineski developer Evergrande, nije platio na vreme kamate na obveznice od 83,5 miliona dolara.

No, još je nejasno hoće li to kašnjenje u plaćanju značiti sigurni bankrot kompanije čiji dugovi premašuju 304 milijarde dolara, ali je iz njihovog kašnjenja u plaćanju jasno kako kineske vlasti ne pomažu Evergrande-u da ispuni obveze prema investitorima. Trenutno iz Evergrande-a ne daju informacije medijima i investitorima šta tačno planiraju da učine sa svojim obvezama za koje postaje očigledno da ih ne mogu servisirati bez nekog oblika restrukturiranja duga. Nakon što je Evergrande zakasnio da plati kamate po obveznicama delu investitora, sada ulazi u 30-dnevni grejs period u kojem mora da plati dospele dugove ili restrukturira dug.

Oglasio se direktor - konačno

Evergrande je danima najvažnija i najčitanija tema svetskih poslovnih medija jer se očekuje kako problemi tog developera mogu izazvati šok na azijskom tržištu kapitala, ali i mnogo šire. Situaciju Blumberg na primer opisuje kao "stres test koji niko nije želeo", prenosi Jutarnji list. Trenutno je kriza likvidnosti Evergrande-a pogurala prinose na rizičnije azijske dužnike u obveznicama denominovanim u američkim dolarima na nivoe više od 12 posto.

S obzirom na kašnjenje u plaćanju Evergrande-a čini se kako je najveće restrukturiranje duga u kineskoj istoriji sada neizbežno.

Kolaps likvidnosti delom je posledica obračuna Pekinga s neobuzdanim zaduživanjem kineskih developera koji visoke stope rasta baziraju na špekulativnom očekivanju daljeg rasta cena. Kineske vlasti stoga su postavile čvrste regulatorne limite za nivo zaduženosti developera.

Evergrande mesecima teško plaća dobavljače, kreditore i ritejl investitore kod kojih se skupo zaduživao prodajući im wealth management proizvode. Ti imućni Kinezi koji su kupovali finansijske proizvode Evergrande-a sada protestuju pred sedištem kompanije u Šenženu. To što je Narodna banka Kine injektirala značajnu likvidnost u finansijski sistem nema veze s pokušajem spasavanja Evergrande-a, već osiguravaju lakše amortizovanje mogućeg šoka za druge učesnike tržišta. Centralne vlasti obaveštavaju lokalne da mogu da računaju na nerede, dok je prošle nedelje urednik značajnog tabloida pod kontrolom države objavio komentar u kojem tvrdi kako nema smisla spašavati Evergrande. Kinezi strahuju kako bi dalje bujanje udela nekretnina na tržištu obveznica s visokim prinosima moglo ugroziti održivost kineskog rasta. Trenutno ulaganja u nekretnine drže 42 posto tog dela obvezničkog tržišta.

Prelilo se na berze i nije dobro: Odjednom svi strepe zbog jednog giganta

Očekuje se da bi probleme moglo imati još nekoliko značajnih kineskih developera, kao što su Fantasia Group i Guangzhou R & F. Teške posledice nekontrolisanog kolapsa Evergrande-a, ako ne dođe do brzog dogovora oko restrukturiranja duga, mogle bi trpeti stotine hiljada malih investitora, te milioni kupaca stanova. Evergrande je prodao više od 6 milijardi dolara wealth management proizvoda. Broj kupaca tih proizvoda procenjuje se na 80.000. Svi oni mogli bi ostati bez većeg dela ulaganja. Oko 1,6 miliona kineskih građana unapred su platili Evergrande-u za stanove koji im još nisu isporučeni.

Pojedini eksperti upozoravaju kako bi se to moglo odraziti na rast druge najveće ekonomije sveta, ali čini se da KP Kine još ne deli to mišljenje. Nedavno je administracija predsednika Si Đinpinga sanirala dva velika konglomerata, ali sada ne daju nikakve najave kako nešto slično planiraju s Evergrande-om i drugim developerima. Kineske vlasti jako zabrinjava to što je Kini odnos duga prema BDP-u u manje od dve godine porastao s 250 na 290 posto, ali ništa neće napraviti ako ne zaustave developere u daljem dizanju zaduženosti.

Kineski mamut ide ka propasti

Uostalom, ako kineska vlada odluči pomoći Evergrande-u, može očekivati da će joj pomoć zatražiti i drugi, a nema šanse sprovesti finansijsku operaciju spasavanja još većih razmera. Iza svega je i politička poruka. Đinping traži treći mandat kao šef KP Kine. U Partiji bi bilo teško objasniti zašto je išao spasavati petog najbogatijeg čoveka Kine koji kontroliše 70 posto Evergrande-a te mu se lično bogatstvo procenjuje na 35 milijardi dolara. Si u svojoj političkoj retorici u KP Kine mora igrati na kartu jednakosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.