Vesti -

Kineski crni labud? Kompanija duguje stotine milijardi $, mogla bi da izazove lančanu reakciju

Posrnula kineska firma za razvoj nekretnina Evergrande mogla bi da ugrozi manje kineske banke ako više ne bude mogla da izmiruje finansijske obaveze.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Depositphotos/DmitryRukhlenko
Foto: Depositphotos/DmitryRukhlenko

Ugroženi bi mogli da budu i drugi sektori privrede, upozorila je agencija Fič.

Evergrande pokušava da pribavi novac kako bi podmirila obaveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili kako bi njegove obaveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle da prouzrokuju veće rizike za kineski finansijski sistem ako ne budu stabilizovane.

Fič je 7. septembra smanjio kreditni rejting Evergrande Groupu s CCC+ na CC, signalizirajući da kompanija verovatno neće moći u celosti da izmiri svoje finansijske obaveze.

"Mnogi sektori mogli bi biti izloženi povećanom kreditnom riziku"

Evergrandeovi dugovi prema bankama i drugim finansijskim institucijama iznose 572 milijarde juana (88,8 milijardi dolara), ali banke takođe mogu indirektno biti izložene dugovanjima nekretninske firme prema dobavljačima roba i usluga, koja dosežu 667 milijardi juana, ističe Fič.

"Smatramo da bi (Evergrandeova) nemogućnost ispunjavanja obaveza ojačala polarizaciju kredita među graditeljima i mogla bi nepovoljno uticati na neke manje banke", objavila je agencija u utorak, prenosi Indeks.

"Manje banke s većom izloženošću Evergrandeu ili drugim ranjivim kompanijama za razvoj nekretnina mogle bi se suočiti sa značajnim povećanjem loših kredita, zavisno od toga o tome kako će se razvijati kreditni slučajevi koji uključuju Evergrande", mišljenja su u agenciji.

Upozoravaju i da bi mnogi sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku, iako bi ukupni uticaj na bankarski sektor trebalo biti moguće držati pod kontrolom.

Očekuju intervenciju vlade u Pekingu

Podsećaju da je nedavna provera otpornosti banaka na nepovoljne uslove poslovanja pokazala da će se prosečna stopa adekvatnosti kapitala blago smanjiti samo ako udeo loših kredita u ukupnim kreditima za razvoj nekretnina poraste za 15 baznih poena.

Procenjuju da će rizik značajnog pritiska na cene stambenih nekretnina, ako Evergrande ne bude mogao da vraća dugove, biti nizak i očekuju intervenciju vlade u Pekingu kako bi se zaštitili interesi domaćinstava i zajamčila ponuda stambenih nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.