Vesti -

Korona nastavila da ih pustoši, izveštaj pokazao ogroman gubitak

Najveći evropski niskobudžetni vazduhoplovni prevoznik Rajaner (Ryanair) prvo ovogodišnje tromesečje zaključio je s gubitkom od 273 miliona evra.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, peshkov
Ilustracija: Depositphotos, peshkov

Razlog tome je činjenica da je koronavirus nastavio da pustoši njegovo poslovanje.

Irska kompanija je u prvom tromesečju prevezla 8,1 milion putnika, u odnosu na 500.000 u istom razdoblju lane, no, rezultati su porazniji nego u prvom tromesečju 2020, koje je kompanija zaključila sa 185 miliona evra gubitka, prenosi Indeks pisanje Hine.

"Na osnovu trenutnih rezervacija očekujemo porast prometa s više od pet miliona u junu na gotovo devet miliona u julu, te preko 10 miliona u avgustu, sve dok u Evropi ne bude daljih prepreka vezanih za kovid 19", saopštila je kompanija.

Rajaner u minusu 815 miliona evra

U avgustu i septembru se očekuje najmanje 10 miliona putnika, što je oko 70 posto pretpandemijskog nivoa, rekao je glavni finansijski direktor Nil Soran (Neil Sorahan).

Pustošenje poslovanja

Kompanija je dodala kako je koronavirus nastavio da pustoši njeno poslovanje tokom prvog tromesečja u kojem je otkazana većina uskršnjih letova, a nije pomoglo ni sporije ublažavanje ograničenja putovanja evropskih vlada u maju i junu.

Ipak, irski vazduhoplovni prevoznik saopštio je kako očekuje da će u svojoj finansijskoj godini do kraja marta 2022. prevesti između 90 i 100 miliona putnika, čime je povećao raniju prognozu od 80 do 100 miliona.

"Ohrabreni smo zaključenim rezervacijama tokom proteklih nekoliko nedelja, posebno otkad je uveden evropski digitalni kovid-pasoš. Na toj osnovi sada poboljšavamo naše prometne smernice", rekao je Soran.

Udar korona-krize na Hrvatsku brutalan; Plenković: "Pad od 8,4 odsto očekivan"

Rajaner je u godini do marta 2021. prevezao 27,5 miliona putnika, što je dosta manje u odnosu na rezultat od 149 miliona pre pandemije. No, Soran je rekao da bi kompanija mogla da premaši svoju prognozu od 150 miliona već sledeće godine.

Irska kompanija je saopštila kako i dalje ne može dati značajnu prognozu dobiti za finansijsku godinu do kraja marta 2022. godine. I dalje je u pregovorima s Boingom o narudžbini vazduhoplova MAX 10 za isporuku od 2026. Kompanija bi mogla postići dogovor krajem godine, no, samo bude li cena prihvatljiva, rekao je Soran.

Rajaner je početkom jula ponovo otvorio bazu u Zadru, a ovih dana i u Zagrebu, u kojem kompanija vidi veliki potencijal za razvoj poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.