Vesti -

Kuba upozorava: Ne dolazite s dolarima, ne prihvatamo ih više

Havana -- Kuba je poručila turistima da sa sobom ne nose dolare kad dolaze na ovo karipsko ostrvo, jer američka valuta više neće biti prihvatana u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Zbitnev
Foto: Shutterstock/Zbitnev

"Ljudi koji budu dolazili u ovom periodu u zemlju moraće da dođu s nekom drugom valutom umesto dolara", rekao je Fransisko Majobre Lense, prvi potpredsednik kubanske centralne banke, koga citira list "Granma", zvanično glasilo vladajuće Komunističke partije Kube, prenosi Raša tudej.

Turistima će biti dozvoljeno da koriste kartice za plaćanja, kao i da podižu gotovinu u drugim valutama.

Ranije prošle nedelje, kubanska vlada je najavila da će banke u toj zemlji privremeno obustaviti prihvatanje gotovine u dolarima. Havana je kao razlog za to navela oštre američke sankcije koje sprečavaju ovu zemlju da koristi zelenu novčanicu za plaćanja u inostranstvu.

Obe mere stupaju na snagu 21. juna, a njihovo trajanje zavisiće od ukidanja američkih sankcija, navedeno je tada u saopštenju centralne banke.

Više od 20 banaka u svetu prestalo je da obrađuje dolarske transakcije iz Kube prema inostranstvu otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp proširio postojeće sankcije prema toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.