Vesti -

Ekonomija Bangladeša je jedna od najbrže rastućih na svetu: Razloga je nekoliko

Ekonomija Bangladeša je među onima koje se razvijaju najbrže na svetu.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: Lumenite/Shutterstock
Foto: Lumenite/Shutterstock

Iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF) su obrazložili zašto je to tako.

Prema podacima Svetske banke (WB), u ovoj zemlji sa 163 miliona stanovnika je od 2010. iz siromaštva izašlo njih osam miliona. U poslednjih deset godina prihod po stanovniku se utrostručio.

U Svetskom ekonomskom forumu su izdvojili četiri razloga koja smatraju ključnim za ubrzani ekonomski razvoj Bangladeša.

Kao prvi razlog su naveli to da ima tekstilnu industriju koja je druga po veličini u svetu. Kineska tekstilna industrija je najveća na svetu. Izvoz tekstilnih proizvoda iz Bangladeša godišnje raste za 16 odsto, prenosi Klix.

Drugi razlog jeste taj što ima veliku i mladu radnu snagu. Bangladeš je po broju stanovnika osmi na svetu. Polovina od ukupnog broja njegovih stanovnika ima manje od 25 godina. Njegova mlada radna snaga se lako prilagođava novim tehnologijama.

Treći razlog zašto se njegova ekonomija brzo razvija jeste taj što ima rastuću digitalnu moć. Naime, ova zemlja ima 600.000 radnika koji rade kao frilenseri u IT industriji. To je najveći broj IT frilensera na svetu. Time se olakšava digitalizacija u različitim društvenim sferama.

Četvrti razlog jeste taj što uveliko radi na diverzifikaciji ekonomije. To podrazumeva gradnju velikog tehnološkog parka u Daki i plan gradnje 100 specijalnih ekonomskih zona kojima se žele privući atraktivne investicije.

U Svetskoj banci su prognozirali da će ekonomski rast Bangladeša ove godine biti osam odsto. Očekuje se da će u narednih 20 godina biti svrstavan među razvijene države sveta.

Međutim, da bi uspeo u tome, mora prevazići mnoge izazove. U Međunarodnom monetarnom fondu su ukazali na to da su klimatske promene izazov broj jedan - jedna trećina stanovništva Bangladeša je u riziku da bude raseljena zbog rasta nivoa mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.