Vesti -

"Za to se ide u zatvor na uređenim tržištima"

Ilon Mask objavio je na Tviteru da Teslina vozila više neće moći da budu plaćena bitkoinom, jer on vrlo loše utiče na okolinu.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: EPA, JUSTIN LANE
Foto: EPA, JUSTIN LANE

Mask negirao prodaju - bitkoin ojačao

Hoće li ga neko zaustaviti?

Šta zaista stoji iza Maskovog tvita u kojem najavljuje suspenziju plaćanja Teslinih vozila bitkoinom jer je preveliki zagađivač okoline?

Stvarna zabrinutost za emisiju CO2 ili nova manipulacija, nakon što je jednu od prethodnih, upravo zbog niza lažnih tvitova, nakon nagodbe s Komisijom za vrednosne papire (SEC), još 2018. platio napuštanjem čelne pozicije u Tesli i kaznom od 20 miliona dolara.

"Maskovu izjavu treba gledati iz nekoliko uglova: prvi je 'face value': ona je svakako tačna. Bitkoin ima visok negativan uticaj na okolinu, troši jako mnogo struje. No, nekih četvrtinu potrošnje bitkoina ima itirijum, drugi najveći blokčejn, koji uskoro prelazi na novi mehanizam validacije transakcija koji neće uopšte trošiti struju. Prilično sam siguran da će za nekoliko godina isto izvesti i bitkoin", komentariše za Večernji list Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, prve hrvatske bitkoin menjačnice.

Škorić podseća da je bitkoin, kad ga je pre 10 godina izmislio Satoši Nakamoto, rešio problem centralizovanog novca koji je dotad postojao isključivo kao sredstvo koje je izdala neka centralna institucija. Drugi kontekst je činjenica da je direktor SEC-a neki dan izjavio da je hitno potrebno regulisati kriptovalute.

"Prilično je očigledno da je mislio upravo na Maska koji je, otkad se uključio u ovu našu industriju pre nešto manje od šest meseci, napravio nekoliko poteza koji se ne mogu nazvati drukčije nego čistom manipulacijom tržišta. A ima i istoriju manipulisanja tržištem", ističe Škorić te dodaje da je dodžkoin, nakon Maskovog tvita, iz potpune opskurnosti skočio na 7. mesto prema ukupnoj tržišnoj vrednosti.

Pre tri meseca cena mu je bila 0,2 centa, a sad se kreće oko pola dolara: to je porast od 250 puta. Većinu tog rasta pripisuje Maskovim očigledim "pumpanjima" cene kroz tvitove, gde je "usput" rekao i da je kupio svom detetu dodžkoin.

"Za to se ide u zatvor na uređenim tržištima. Tržište kriptovaluta nije uređeno i zato Mask neće u zatvor. Ja nisam saglasan da ga treba regulisati. Imamo uređeno tržište kapitala gde su investicije zaštićene i ako želite igrati na uređenom tržištu, idite tamo. Ako se želite baviti spekulisanjem praktično na ruletu, idite na kriptovalute gde vas Mask može manipulisati kako želi. To je sasvim ok, ali treba toga biti svestan", lakonski zaključuje Škorić te ističe da su Hanfa i HNB nekoliko puta upozorili da ne preporučuju ulaganje u kriptovalute jer nije regulisano. Kaže kako je vrlo bitno da imamo regulatore koji se brinu da ulagači ne budu prevareni, ali i prostor za ulagače koji žele rizične investicije.

Treći aspekt Maskove diverzije proizlazi iz činjenice da je Tesla na ulaganju u kriptovalute zaradio više nego na svim automobilima.

"Kroz Teslu, ali i vlastita ulaganja, ima veliku izloženost kriptovalutama. Tesla je kupio 1,5 milijardi dolara bitkoina koji sad vrede skoro tri milijarde. Interes za cenu kriptovaluta sigurno mu je znatno veći nego interes za zaštitu okoline", poentira Škorić, napominjući da je teško da nije bio svestan uticaja na okolinu kad je kupovao bitkoin.

Kritičari na poznatom internet forumu "4chan" prognoziraju da će Mask sve Tesline bitkoine zameniti svojim "novčićem" kojem će porasti cena.

"Tehnologija plaćanja razvija se nezavisno od cene. Oni koji ih uvode veruju da su budućnost plaćanja. To neće biti poljuljano i da Mask manipulacijama spusti cenu na 10.000 dolara. Sledećih nekoliko meseci možete očekivati velike vesti o širenju kripto-plaćanja u Hrvatskoj, ali i u Evropi", otkriva Škorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.