Vesti -

Turci ne praštaju: Prete da ih bace u "potpuni mrak" - ali bukvalno

Kompanija podmiruje četvrtinu potreba te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, ERDEM SAHIN
Foto: EPA, ERDEM SAHIN

Ferero "smazao" Tursku

Turska firma Karpaueršip (Karpowership), koja snabdeva Liban električnom energijom iz dve plutajuće elektrane na baržama, saopštila je da danas prekida isporuke struje toj zemlji zbog neizmirenog duga i libanskih pretnji da će zapleniti barže.

Karpaueršip, koji isporučuje Libanu 370 megavata (MW) električne energije, što otprilike podmiruje četvrtinu potreba te zemlje, poručio je vladi u Bejrutu ove nedelje da će morati da prekine isporuke u odsustvu poteza za rešavanje problema.

Obustava isporuka znači, navodi Rojters, da ovoj teško zaduženoj zemlji preti svakodnevni duži nestanak struje, budući da nije imala dovoljno kapaciteta da podmiri tražnju čak ni pre današnjeg poteza turske kompanije.

U saopštenju Karpaueršipa, koji posluje u sastavu grupe Kardeniz, navodi se da se isporuke obustavljaju danas, a jedan izvor upoznat sa situacijom rekao je Rojtersu da je ovaj korak preduzet jutros oko 8:00 sati (5:00 časova po Griniču), pošto brodovima ponestaje goriva.

Isti izvor, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, naveo je da su neizmirene obaveze Libana premašile 100 miliona dolara, dodajući da vlada u Bejrutu nije posegla za pregovorima niti pokušala da reši problem uprkos ponovljenim pozivima tuske kompanije, koja je želela da spreči prekid isporuka.

Amerikancima stiže nov razlog za strah

Libansko Ministarstvo finansija je pre dva dana potvrdilo da je dobilo obaveštenje turske firme,i citiralo jednog poslanika koji je rekao da bi se zemlja mogla suočiti sa "potpunim mrakom" u slučaju isključenja. Ministarstvo se nije javno izjasnio o bilo kakvim pregovorima.

Libanski tužilac je zapretio ovog meseca da će zapleniti tegljače Karpaueršip i novčano kazniti kompaniju nakon što je libanski TV kanal Al-Džaded izneo u jednom prilogu optužbe za korupciju u vezi sa ugovorom s turskom firmom o snabdevanju električnom energijom. Karpaueršip negira te optužbe, dodaje Rojters.

Prema libanskim izvorima iz elektroindustrije, ukupan proizvodni kapacitet te zemlje iznosi oko 2.200 MW, uključujući turske ploveće elektrane, ali se proizvodi samo 1.300 MW, računajući i 370 MW sa barži Karpaueršipa.

Libanska rekordna tražnja za strujom u 2020. godini iznosila je 3.500 MW, rekao je izvor britanske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.