Vesti -

Spremite se, stigla je nova kriptovaluta: Za svega par dana narasla na 45 milijardi dolara

Digitalni token koji je pokrenut u ponedeljak i nosi naziv "Internet kompjuter" (Internet Computer) već je jedna od najvećih kriptovaluta na svetu.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, monsit
Ilustracija: Depositphotos, monsit

Šef Goldman Saksa zgrnuo bogatstvo na dodžkoinu, pa se pozdravio s firmom?

Iter obara rekorde: U čemu se razlikuje od bitkoina?

U Mesečevu orbitu ide satelit u potpunosti plaćen - kriptovalutom FOTO

Tržišna vrednost joj je oko 45 milijardi dolara.

To ga čini osmim po veličini digitalnim sredstvom među prvih 10 na rang listi CoinMarketCap.com.

Prema pisanju Blumberga, token i s njim povezan registar trebalo bi da pomognu bilo kome - programerima softvera ili kreatorima sadržaja - da objavljuju sve što žele na internetu, bez potrebe da prolaze kroz digitalne divove poput Amazona ili Fejsbuka ili da koriste servere/klaud komercijalne usluge.

Ideja je da se izbegnu prostori ograđeni korporacijama i smanje troškovi, kaže Dominik Vilijams, osnivač projekta. Korisnici bi potencijalno mogli da izgrade društvene medije i druge usluge koje se takmiče sa postojećim internet titanima.

Mreža novčića koristi "pametne ugovore" i softverske programe koji izvršavaju zadatke, nadmećući se sa sličnim većim rivalima poput itera. Pridružuje se mnogim drugim digitalnim kovanicama i srodnim mrežama - među njima su Polkadot, Binance Coin - pokušavajući da ukrade slavu pomenutom iteru.

Debi kompanije "Internet Kompjuter" se dešava dok se svuda od stolova za večeru do Setrdej najt lajva raspravlja o kriptovalutama u rasponu od bitkoina do dodžkoina, a cene mnogih novčića rastu.

Ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta sada iznosi 2,48 biliona dolara, u poređenju sa manje od 1 bilion dolara na početku godine. Ali kao i uoči 2017. godine, mnogi od takozvanih alternativnih novčića će se verovatno "spustiti ​​na zemlju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.