Vesti -

Tvorac vakcine lane gubitaš, sada u plusu 1,13 milijardi evra

Frankfurt -- Nemačka kompanija Bajontek ostvarila je ukupan prihod u prvom tromesečju ove godine od 2,05 milijardi evra u odnosu na 27,7 miliona evra u istom periodu 2020.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/somemeans
Foto: Shutterstock/somemeans

Takav rezultat ostvaren je uglavnom zahvaljujući prodaji vakcina protiv kovida 19 koje proizvodi zajedno s američkim Fajzerom.

Kvartalna neto dobit uzletela je na 1,13 milijardi evra u poređenju sa 53,4 miliona evra gubitka zabeleženog u godinu dana ranije, izvestio je danas Bajontek, a prenosi Rojters.

Prema podacima kompanije, narudžbine za proizvodnju i isporuku kovid vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza sa nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

Na osnovu novih prispelih porudžbina, kompanija sada očekuje da će njeni prihodi od prodaje cepiva dostići oko 12,4 milijarde evra ove godine, naspram ranije predviđenog iznosa od 9,8 milijardi evra.

Bajonteki Fajzer su, prema saopštenju nemačke kompanije, do 6. maja isporučili širom sveta više od 450 miliona doza vakcina, dok je Astra Zeneka objavila 30. aprila da je do sada isporučila više od 300 miliona doza.

Ranije danas, Bajontekje otkrio planove o osnivanju nove fabrike u Singapuru, koja će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.