Vesti -

Evropska investiciona banka koristiće poznatu kriptovalutu: Kako?

Evropska investiciona banka (EIB) koristiće blokčejn tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.

Izvor: novac.jutarnji.hr
Podeli
Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock
Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

Blumberg saznaje da će EIB koristiti kriptovalutu itirijum za registraciju digitalnih novčanica u vrednosti od 100 miliona evra.

Investiciona banka Evropske unije angažovala je Goldman Saks grupaciju, Banko Santander i Societe Žerenal da se bave prodajom.

Iako itirijum nije toliko poznata kritpovaluta poput bitkoina, u poslednje vreme privlači sve više pažnje. Na primer, najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grup pokrenula je terminske poslove Iter fjučurs u februaru, prenosi Jutarnji list.

Ako EIB i drugi finansijski giganti počnu izdavati isplate na itirijumu, moglo bi doći do masovnog usvajanja.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin lagard nedavno je izjavila da bi Evropska unija mogla da digitalni evro dobije do 2025. godine, pod uslovom da ta zamisao najpre dobije podršku članica evrozone koje imaju svoje predstavnike u upravnom delu ECB.

Član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta poručio je zastupnicima Odbora Evropskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) da digitalni evro može biti uspešan samo ako zadovoljava potrebe i očekivanja građana.

"Za učesnike javnog savetovanja pokazalo se da su najvažnije odlike digitalnog evra privatnost, sigurnost i široka upotrebljivost", rekao je član uprave ECB Fabio Paneta članovima Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.