Vesti -

EU smanjuje zavisnost od stranih dobavljača u šest sektora

Brisel -- Evropska unija predstavila je plan za smanjenje zavisnosti od kineskih i drugih stranih dobavljača u šest strateških oblasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA,  STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

Plan je izrađen nakon ekonomskog pada izazvanog pandemijom, a neke od oblasti su sirovine, farmaceutski sastojci i poluprovodnici.

U planu 27-članog bloka ističe se hitnost tog zadatka, uz obrazloženje da se Evropa oslanja na Kinu za oko pola od 137 proizvoda koji se koriste u osetljivim ekosistemima, a reč je uglavnom o sirovinama, farmaceutskim i drugim proizvodima važnim za zelene i digitalne ciljeve bloka, prenosi Rojters.

Ažurirani plan industrijske strategije EK osmišljen je nakon što je korona pandemija ukazala na problem "uskih grla" u lancu snabdevanja, zbog čega EU planira da izvrši detaljnu reviziju dobavljača sirovina, baterija, aktivnih farmaceutskih sastojaka, vodonika, poluprovodnika, te klaud i tzv. "edge" tehnologije, kako bi odlučila o budućem poslovanju s njima.

"Današnja ažurirana industrijska strategija odnosi se na to da naše industrije budu opremljene za pokretanje digitalne i zelene transformacija ekonomije, a da istovremeno obezbedi konkurentnost naših industrija u kontekstu oporavka od krize od korona virusa", izjavila je potpredsednica EK Margret Vestager na konferenciji za novinare.

Mere EU mogle bi da uključe "diverzifikaciju ponude i potražnje oslanjajući se na različite trgovinske partnere kad god je to moguće, ali i pravljenje zaliha i samostalno delovanje kad god je to potrebno", navodi se u dokumentu napisanom na 19 stranica.

Da bi smanjile zavisnost od uvoza, zemlje EU mogle bi da udruže resurse za Važne projekte od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI) u klaud računastvu naredne generacije, industriji vodonika, niskougljeničnoj, farmaceutskoj i industriji poluprovodnika.

Program IPCEI treba da omogući vladama EU da upumpavaju novac po blažim pravilima o državnoj pomoći, a kompanijama da rade zajedno na brojnim projekatima - od dizajna do proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.