Vesti -

Rusija će koristiti digitalni juan da zaobiđe sankcije Zapada?

Moskva -- Ruski milijarder Oleg Deripaska pronašao je rešenje kako da pomogne Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/cuteimage1
Foto: Depositphotos/cuteimage1

Prema njegovom mišljenju, rešenje je upotreba digitalnog kineskog juana, piše Sputnjik.

"Generalno, digitalni kineski juan, po svemu sudeći, ozbiljno će potisnuti dolar u svetskoj trgovini, što će pomoći Rusiji da se izvuče iz sankcionog pritiska. Sjedinjene Države imaju ozbiljnih problema sa finansijama. Rupa u budžetu za prvi kvartal iznosi 1,7 biliona dolara. Poigravši se sankcijama, naterali su ceo svet na razmišljanje o ulozi dolara u međunarodnim transakcijama“, napisao je milijarder na svom Telegram kanalu.

Predsednik Kine Si Đinping, govoreći na otvaranju ekonomskog foruma u kineskom gradu Boao, izjavio je da Kina nastavlja da gradi mir u celom svetu i da doprinosi globalnom razvoju i zaštiti međunarodnog poretka. Naglasio je da međunarodne poslove treba rešavati konsultacijama, a drugima ne bi trebalo nametati pravila koja uspostavlja jedna ili više zemalja.

"On ima pravo. Kina je druga po veličini ekonomija na svetu, koja je pokazala veliku stopu rasta u prvom kvartalu od 17 procenata. Očigledno je da će do 2026. godine biti na prvom mestu“, prokomentarisao je Deripaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.