Vesti -

Vlade kreću u napad na kriptovalute? "Kasno. Duh je već izašao iz boce, biće samo popularnije"

Vašington -- Vlade širom sveta mogle bi da krenu da suzbijaju korišćenje bitkoina i drugih kriptovaluta, upozorio je CEO kompanije Kraken koja posluje kao kripto-berza.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Wit Olszewski/Shutterstock
Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Mnogi zvaničnici - od američke ministarke finansija Dženet Jelen do predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard - počeli su da upozoravaju na upotrebu bitkoina za pranje novca, finansiranje terorizma i druge ilegalne aktivnosti.

"Mislim da bi moglo da dođe do suzbijanja", rekao je Džesi Pauel, izvršni direktor Krakena u intervjuu za CNBC.

Vrednosti kriptovaluta u poslednje vreme beleže vrtoglav rast. Bitkoin je danas, 13. aprila, postigao novi rekord - popeo se na 62.000 dolara.

Kraken je četvrta platforma za kripto-razmenu na svetu po obimu trgovine. Kompanija razmišlja o izlasku na javno tržište sledeće godine, nakon što je u prvom kvartalu postigla rekordan obim trgovine, izvestio je CNBC prošle nedelje. Oni izlazak na javno tržište planiraju na sličan način kao što je to uradio Koinbejs.

Inače, Koinbejs zvanično izlazi na javno tržište u sredu, i mogao bi da bude procenjen na 100 milijardi dolara, što je više od velikih berzanskih operatera, poput Interkontinental eksčejndža, koji je vlasnik Njujorške berze.

Kripto investitori pozdravljaju Koinbejsov debi na tržištu i smatraju da je prekretnica za industriju - nakon godina skepticizma koji je dolazio sa Vol Strita i od strane regulatora.

Ipak, čelnik Krakena smatra da nepoverenje regulatora kada je u pitanju kripto-svet neće nestati brzo. Nedavno pravilo koje je predložila američka vlada, a koje se tiče sprečavanja pranja novca, predviđa proveru identiteta svakog ko ima privatne digitalne novčanike i ostvari transakciju od 3.000 dolara ili više.

"Tako nešto moglo bi da nanese veliku štetu kriptu i na neki način 'ubije' originalni cilj - da finansijske usluge budu dostupne svima", rekao je Pauel.

Kriptovalute poput bitkoina često su povezivane sa nedozvoljenim aktivnostima zbog činjenice da ljudi koji učestvuju u transakcijama to rade pod pseudonimima - možete da vidite gde se šalju sredstva, ali ne ko ih je poslao ili primio.

Ko su kripto milijarderi? Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svetu

(Ne) pomišljate na rudarenje bitkoina? Evo šta vam je potrebno, koliko košta i da li se isplati

Studenti u komšiluku plaćaju školarinu kriptovalutama

Postoje naznake da upotreba kriptovaluta za ovakve aktivnosti opada. Nedozvoljene aktivnosti su prošle godine činile samo 0,34 odsto ukupnog obima transakcija, navedeno je u analizi blokčejna kompanije Čejnanalisis (Chainalysis). To je pad od dva odsto u odnosu na godinu pre toga.

"Nadam se da SAD i međunarodni regulatori neće imati previše uske poglede na sve ovo", istakao je Pauel. "Neke zemlje, naročito Kina, kripto shvataju veoma ozbiljno i dugoročno."

Izvršni direktor Krakena naveo je da smatra da su Sjedinjene Države više kratkovide za ovaj problem od ostalih država, kao i da su podložne pritiscima postojećih "nasleđenih" preduzeća - drugim rečima, banaka - koje "mogu da izgube time što kripto postaje velika stvar".

"Smatram takođe da je možda već prekasno", dodaje Pauel. "Možda je duh već izašao iz boce i pokušaji da se nešto zabrani u ovom trenutku mogu da učiniti još atraktivnijim. Svakako bi to poslalo poruku da vlada kripto vidi kao superiornu alternativu za svoju valutu."

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja razmatra uvođenje striktnih pravila kada je reč o kriptu. U Indiji, na primer, vlada razmatra zakon koji bi zabranio kriptovalute i kažnjavao svakog ko ih poseduje ili njima trguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.