Vesti -

Još milion siromašnih u Italiji zbog pandemije

Rim -- Od početka pandemije broj Italijana koji se smatraju siromašnim povećao se za milion, piše list “il Manifesto”.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO
Foto: Depositphotos/AnnaNepaBO

List navodi da sada 5,2 miliona ljudi nema dovoljno ni za osnovne potrebe.

Porast siromaštva je posledica ekonomske krize koja je usledila zbog pandemije korona virusa, a list navodi da će se broj siromašnih sigurno povećati kad prestane da važi vladina uredba o zabrani otpuštanja s posla i zabrani izbacivanja podstanara zbog krize.

Obe uredbe, naime, ističu u junu i neizvesno je da li će biti produžene.

Nakon godinu dana od početka pandemije dva miliona italijanskih porodica živi u apsolutnom siromaštvu, što je u odnosu na period pre početka zaraze više za 335 hiljada.

List piše da su redovi onih koji čekaju jedini obrok pred humantiranim organizacijama sve duži i da nemaština pogađa ne samo tardicionalno siromasni jug Italije, već i porodice na severu Italije.

Humanitarna organizacija Save the Children saopštila je da 160 hiljada dece školskog uzrasta zbog zatvorenih škola nema zagarantovan jedan obrok dnevno, koji su dobijali u školskim menzama.

Italijani koji su osiromašili tokom pandemije pre toga su uglavnom imali posao i redovne prihode, a najviše gubitnika je među onima koji su imali privremeni posao ili su radili na crno, poput osoba koje čuvaju stara lica ili rade kućne poslove ili samohranih majki s decom.

Radna kriza najviše pogađa žene, a podaci govore o tome da gotovo pola miliona radnih mesta na kojima su bile zaposlene žene više ne postoji zbog pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.