Vesti -

Crni dani za žute taksije - da li će preživeti?

Njujork -- Žuti taksiji bili su sveprisutni na njujorškim ulicama danju i noću, kao i njegovi prepoznatljivi simboli poput Empajer stejt bildinga ili bejzbol kapa Jenkija.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Luciano Mortula - LGM/Shutterstock
Foto: Luciano Mortula - LGM/Shutterstock

Međutim, pandemija ih je proredila na ulicama Velike jabuke, a budućnost im dovela u pitanje.

U rano i hladno jutro na parkiralištu uz aerodrom La Gvardija pedesetak taksija strpljivo čeka u redu na nekog putnika. Pre pandemije ih je, kaže 65-godišnji njujorški taksista Džoi Olivo, bilo na stotine. Dodaje da ih je sad višestruko manje i umesto pređašnjih dvadesetak minuta, mušterije čekaju i po dva sata.

Rad od kuće i ograničenja u putovanjima taksistima nanose velike gubitke. "Prilično je loše. Moj prihod je pao 80 odsto. Zarađivao sam možda 1.000 dolara nedeljno, a sada oko 200", rekao je.

Njujorški taksisti, većinom prvi naraštaj doseljenika, mogli su da zarade i do 7.000 dolara mesečno ako su vozili svih sedam dana u nedelji.

Konkurencija Ubera, Lifta i ostalih sličnih firmi već im je drastično uzdrmala prihode, ali sa pandemijom se to pretvorilo u "slobodan pad", kaže 62-godišnji taksista Ričard Čau, poreklom iz Mjanmara.

Pročitajte još:

Koliko košta vožnja taksijem po Srbiji?

Taksimetar ne otkucava svuda isto: Koliko košta taksi u Šidu?

Isto to kaže i Bairavi Desai, čelnica sindikata profesionalnih njujorških taksista, dodajući da je "pandemija jednostavno bila razorna". Kaže da je pre pandemije pad broja putnika iznosio oko 50 odsto, a sada je blizu 90 odsto, prenosi SEEbiz.

U Njujorku je 13.000 licenciranih taksista, ali trenutno ih, po podacima sindikata, redovno vozi oko 5.000. Ostali ne napuštaju garaže jer im se ne isplati. Mnogi ipak nastavljaju sa vožnjom premda im dnevna zarada jedva doseže 150 dolara. Svotu dele sa firmom koja im iznajmljuje vozilo jer moraju da prehrane svoje porodice.

Mogu li žuti taksiji zaista u dogledno vreme nestati sa njujorških ulica? Olivo veruje da će posao opet krenuti, ali nikada više neće biti kao pre. Mnogi vozači strahuju da će žuti taksiji postupno nestati ako vlada ne izbriše nagomilane dugove vozača. Smatraju da se propast ne sme dopustiti jer su njujorški žuti taksiji poput "ikona, deo su ekonomskog, društvenog i kulturnog tkiva grada".

Njujorški gradonačelnik Bil de Blazio obećao je da će pomoći taksistima ako grad, koji je takođe ekonomski opustošen pandemijom, dobije obećanu saveznu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.