Vesti -

Platio 100.000 $ snimak koji može besplatno da se gleda: Evo zašto se kupuje "roba budućnosti"

Džeremi Levin potrošio je 100.000 dolara kako bi kupio 13 sekundi igre Zajona Vilijamsona.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Kako je spot od 10 sekundi, besplatan za gledanje, prodat za 6,6 miliona dolara?

Akcija u kojoj se Vilijamson vinuo i poslao šut Malika Bizlija na tribine, što je bila njegova prva blokada u karijeri, na utakmici 24. januara 2020, mogla se besplatno gledati, piše ESPN.

Međutim, Levine nije kupio snimak kako bi ga gledao, iako se radi o posebno impresivnom prikazu Vilijamsonovih atletskih sposobnosti. Snimak je kupio jer se nada da će kratki video, za koji čak nema ni ekskluzivna prava, jednom vredeti sedmocifren iznos, prenosi Indeks.

"Vrednost bi mogla porasti 10 ili 100 puta, ali i pasti na nulu", kaže Levin koji je u poslednjih desetak godina pokrenuo i prodao nekoliko firmi za fantasy sport.

Levinovo uzbuđenje oko novog digitalnog kolekcionarstva naziva se NBA Top Shot. Digitalno je zato što nije opipljivo, a podaci postoje samo na internetu. No, ovo je 2021. godina i ovaj koncept prihvatili su ne samo brojni kolekcionari, nego i špekulanti i investitori, od kojih su mnogi ovu novu vrstu imovine prihvatili kao robu budućnosti.

Nakon što je pokrenut krajem prošle godine, Top Shot je privukao više od 50.000 korisnika koji su ga kupili i dosad potrošili više od 65 miliona dolara, prema kriptotrekeru CryptoSlam. Zasad generiše eksplozivne valuacije i povrate NBA ligi, udruženju košarkaša i Dapper Labsu, kompaniji iz Vancouvera koja je stvorila Top Shot. Tehnologija je otkrila nedostižni sveti gral svih sportskih liga - mogućnost zarade na sekundarnom tržištu.

Ovo je prvi put da je NBA liga sklopila licencni ugovor potpomognut blokčejn tehnologijom, brzorastućom bazom podataka koja privlači milijarde investicija u sve i svašta, od kriptovaluta kao što je bitkoin do virtuelnih slika. Namera je da se stvori uporište na ovom nadolazećem tržištu, što su zvaničnici NBA lige počeli da razmatraju još 2017, znajući da će druge profesionalne sportske lige postati konkurenti u tom prostoru.

Poput sportskih karata i sličica

"Blokčejn je jedinstven. Može doneti vrednost vlasnicima intelektualne imovine. Verujemo da će se Blokčejn tehnologija održati i da je obećavajuća po naše poslovanje", kaže Adrijan O’Kif, pomoćnica potpredsednika NBA za licenciranje.

U osnovi, Top Shot je poput sportskih karata ili sličica. Korisnici kupuju, prodaju ili razmenjuju video-klipove igrača nazvane "Moments". Mogu se kupiti samo u paketu po početnoj ceni od devet dolara i potom otvoriti baš kao i tradicionalne sličice, pri čemu je sadržaj iznenađenje. Ili se mogu kupiti pojedinačno u širokoj ponudi posebnih kolekcija s ciljem kreiranja ekskluzivnosti. Kolekcija se potom pohranjuje u virtuelne novčanike.

Mnogi NBA košarkaši i vlasnici klubova već su prihvatili ovaj trend. Bek Atlanta hoksa Bogdan Bogdanović kupio je Moment sa svojim snimcima i dobio broj 8, što je njegov broj dresa iz Sakramenta. U ograničenim serijama, serijski brojevi koji odgovaraju brojevima na dresovima igrača obično vrede više.

Levin je za 100.000 dolara kupio Vilijamsonov Moment s brojem 1, njegovim brojem dresa. Vlasnik Dalas maveriksa Mark Kjuban takođe je kupio neke Momentse, uključujući i neke svojih igrača u akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.