Vesti -

Rekordni gubitak za Nemce

Nemačka avio-kompanija Lufthanza izvestila je da je 2020. godinu zaključila sa rekordnim neto gubitkom od 6,7 milijardi evra.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: Epa/ARMANDO BABANI
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

Kompanija jenaznačila da bi nakon korona-krize mogla trajno da prizemlji sve starije avione.

Prihodi u pandemijskoj godini su joj više nego prepolovljeni, na 13,59 milijardi evra. Prilagođeni gubitak pre kamata i poreza iznosio je 5,45 milijardi evra.

U poslednjem kvartalu 2020. Lufthanza je poslovala sa neto gubitkom od 1,14 milijardi evra. Prihodi su joj potonuli 71 odsto, na 2,59 milijardi evra.

Kompanija je 2020. od vlade u Berlinu dobila devet milijardi evra pomoći, a na kraju godine raspolagala je sa 10,6 milijardi evra, uključujući 5,7 milijardi evra neiskorišćene državne pomoći.

Neto dug povećan je za 200 miliona evra, na 9,9 milijardi evra.

"Imamo dovoljno likvidnosti da izdržimo tržišno okruženje koje je i dalje teško", rekao je glavni finansijski direktor Remko Stenbergen.

Grupa koja uključuje brendove Ostrijan erlajns, Svis i Jurovings izvestila je da će zbog kontinuiranih mera suzbijanja pandemije koronavirusa ove godine leteti sa 40 do 50 odsto pretkriznih kapaciteta. Do sada su planirali 40 do 60 odsto.

Leto bi moglo da donese olakšanje, napominju. Letnja putovanja će naglo ubrzati čim ograničenja budu bulažena, izjavio je izvršni direktor Spor, dodavši da je grupa spremna da "u kratkom roku obnovi 70 odsto rasporeda letenja". Istakao je i da će 2021. biti godina "redizajniranja i modernizacije" grupe, prenosi Večernji list.

"Razmatramo mogućnost trajnog prizemljenja svih aviona starijih od 25 godina", napomenuo je izvršni direktor.

Lufthanza planira da smanji flotu na 650 aviona do 2023. godine, ali nije objavila pojedinosti tog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.