Vesti -

Nastavak nemačke sapunice "teške" milijarde: Ipak Hekler i Koh?

Berlin -- Postupak nabavke nove jurišne puške za nemačku vojsku prepun je iznenađenja.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
HK 433; Foto: Profimedia
HK 433; Foto: Profimedia

Sada je odlučeno da to ipak neće biti naručeno od firme "Henel", nego ipak "Hekler i Koh". Sapunica teška milijarde se nastavlja.

Odluka tadašnje nemačke ministarke odbrane, a današnje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen bila je iznenađenje, čak i za vojnike: nemačkoj vojsci je "pod hitno" potrebna nova jurišna puška, jer se puška G36 proizvođača "Hekler i Koh" pokazala kao "neprecizna".

Nemačko ministarstvo odbrane zatim je raspisalo tender za 120.000 komada nove standardne jurišne puške za Bundesver, a onda je u septembru stiglo još jedno iznenađenje: firma "Hekler i Koh" opet se prijavila, ali sa nešto promenjenom puškom 433. Posao je međutim dodeljen firmi "Henel" i njenoj puški MK556, piše DW.

Naslednik "šmajsera"

Vojne stručnjake to je začudilo: "Henel" iz Tiringije jeste stara nemačka fabrika oružja (dovoljno je reći da je tamo glavni inženjer pre rata bio Hugo Šmajser), ali s obzirom na to da je ona potpala pod sovjetsku okupacionu zonu, ona je nakon rata doslovno do poslednjeg šrafa odvezena u Sovjetski Savez kao ratna reparacija.

Za vreme DDR-a to je bio Kombinat za proizvodnju vozila i lovačkog oružja "Ernst Telman", a firma je ponovo osnovana tek 2008. godine pod svojim starim imenom i opet u Tiringiji. Pre svega je proizvodila lovačko i sportsko oružje, a njeno odeljenje vojnog naoružanja bilo je hroničan gubitaš: najpoznatiji proizvod bila je snajperska puška RS9. Kako navode nemački mediji, do pre dve godine u odeljenju vojnog oružja "Henela" bilo je zaposleno osam (i brojem: 8) ljudi.

CR 223; Foto: Profimedia/Daniel Karmann/dpa
CR 223; Foto: Profimedia/Daniel Karmann/dpa

To nije jedini razlog zbog kojeg postoji sumnja da je fabrika u stanju da isporuči Bundesveru 120.000 pušaka. Postoji i politički problem: većinski vlasnik "Heklera i Koha" je luksemburški holding "Compagnie de Développement de l’Eau", a ona je u celini u vlasništvu arapskog proizvođača oružja "Caracal International" sa sedištem u Abu Dabiju.

Ipak "Hekler i Koh"?

U svakom slučaju, nemačko Ministarstvo odbrane sada je objavilo da revidira nedavnu odluku na javnom tenderu jer postoje "konkretne naznake" da je Henel "povredio patente" konkurenata "Hekler i Koh" i američkog proizvođača oružja od kompozitnih materijala "Magpul Industries". Drugim rečima, "Henel" je jednostavno kopirao neka rešenja od većih proizvođača oružja i to je nalaz dve komisije za utvrđivanje prava patenata. Sporni su pre svega posebni otvori koji omogućavaju da iz puške izađe voda ako ona nekako dospe u oružje.

Zato nemačko Ministarstvo obrane prepušta narudžbu za novu jurišnu pušku jedinom preostalom kandidatu, a to je (opet) "Hekler i Koh". U stvari, već neko vreme se nagađalo da bi to moglo da se dogodi, a u januaru je direktor "Henela" Olaf Zauer u listu "Frankfurter algemajne cajtung" najavio "pravne korake" ako njegova firma iz tog razloga bude isključena iz tendera. On tvrdi da za to "nema opravdanja" i da će novu pušku za nemačku vojsku ipak da radi "Henel". Naime, svoj nalaz upravo piše i treća komisija za patentno pravo koja navodno dovodi u sumnju tvrdnju da takvi otvori za vodu uopšte mogu da budu zaštićeni patentom.

Sve u svemu, ova sapunica "teška" stotine miliona evra – još nije završena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.