Vesti -

Američki putevi i mostovi propadaju: Inženjeri dali ocenu "3 minus" infrastrukturi SAD

Vašington -- U SAD se ulagalo premalo u infrastrukturu što iziskuje povećanje državne potrošnje od 2,59 biliona dolara da bi se obnovili putevi, mostovi, brane, škole...

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/SID HASTINGS
Foto: Epa/SID HASTINGS

Izveštaj Američkog udruženja civilnih inženjera (ASCE), napisan na 170 strana, u skladu je sa planovima novog predsednika Džoa Bajdena koji se zalaže za drastično povećanje ulaganja u infrastrukturu, nakon što su njegovi prethodnici Donald Tramp i Barak Obama to propustili da urade, piše Rojters.

Izveštaj se objavljuje jednom u četiri godine, a u njemu su Sjedinjene Države dobile ukupnu ocenu „C minus“, što je u odnosu na 2017. poboljšanje sa ocene „D“, i prvi put za dve decenije da su inženjeri stanje u zemlji ocenili „trojkom“, ali su ukazali na to da SAD troše na infrastrukturu jedva malo preko polovine potrebnog novca.

U izveštaju su stanje američke infrastrukture opisali kao „prosečno“.

U izveštaju se se takođe poziva na povećanje investiranja na svim nivoima državnog i privatnog sektora sa 2,5 procenata BDP-a SAD na 3,5 odsto.

U studiji je ocenjivano 17 kategorija infrastrukturnih objekata, a ocene su bile u rasponu od „B“ za železnicu, do „D minus“ za puteve.

„Rizikujemo da dođe do znatnih ekonomskih gubitaka, viših cena za potrošače, biznise i proizvođače, kao i do pogoršanja našeg kvaliteta života – ukoliko hitno ne reagujemo, naveo je u pisanoj izjavi izvršni direktor ASCE Tomas Smit.

Najveći nedostatak ulaganja je u sektoru transporta, gde su projektovane potrebe od 1,2 biliona dolara u narednih 10 godina, dok vodnim sistemima nedostaje 434 milijarde a školama 380 milijardi dolara, piše britanska agencija.

Sveukupno uzevši, u 11 od 17 kategorija SAD su dobile ocenu „D“: avijaciji, branama, opasnom otpadu, kopnenim vodotokovima, javnim parkovima, otpadnim vodama...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.