Vesti -

Kina ispred svih: Digitalnim juanom kupuje se jogurt u prodavnici

Njujork, Peking -- Elektronski kineski juan uveliko se testira u gradovima poput Šenžena, Pekinga i Šangaja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/cuteimage1
Foto: Depositphotos/cuteimage1

Nijedna druga velika ekonomska sila nije toliko daleko odmakla u razvijanju domaće kriptovalute, piše "Njujork tajms".

Anabel Huang nedavno je postala dobitnik državne lutrije koja je deo najnovijeg kineskog eksperimenta – nacionalne digitalne valute.

Nakon što je putem aplikacije WeChat uzela učešće u lutriji, 28-godišnja gospođica Huang, koja se bavi strategijom poslovanja u Šenženu, dobila je oko 30 dolara. Deo je potrošila u prodavnici mešovite robe nedaleko od svoje kancelarije kupivši lešnike i jogurt. Iskoristila QR kod svoje digitalne valute iz bankovne aplikacije, i skeniranjem izvršila plaćanje.

"Način plaćanja sličan je uobičajenom plaćanju putem aplikacije“, rekla je Huangova, mada je dodala da nije uvek tako glatko.

Kina je daleko odmakla u smelom pokušaju da izmeni način na koji se zvanična valuta koristi, izbacivši spstvenu digitalnu valutu sa drugačijim osobinama od keša ili digitalnih depozita.

Centralna banka Kine prošle godine započela je testiranje digitalnog juana u četiri grada, a nedavno je proširila testiranje i na najveće gradove poput Pekinga i Šangaja.

Centralne banke širom sveta isprobavaju nove forme digitalnog novca koji se brže prenosi i čak i ljudima sa najvećim preprekama omogućava pristup onlajn finansijskim sredstvima. Mnoge zemlje na to su se odlučile jer je bitkoin, čija je vrednost nedvno nezapamćeno poralsa, postao toliko popularan.

Centralizacija

Ali dok je bitkoin osmišljen da bude decentralizovan tako da nijedna kompanija niti vlada ne može da ga kontroliše, digitalne valute koje stvaraju centralne banke daju državama dodatnu kontrolu finansijskih tokova. One omogućavaju direktna davanja novca koja ističu ukoliko određenog datuma ukoliko se ne iskoriste i mogu olakšati vlastima praćenje finansijskih transakcija kako bi sprečile izbegavanje poreza ili čak postati sredstvo pritiska na disidente.

U protekli 12 meseci, više od 60 zemalja je eksperimentisalo sa nacionalnim digitalnim valutama, što je upola više nego prethodne godine, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja. Među njima je i Švedska, koja sprovodi realne testove digitalne krune, ali i Bahami su napravili digitalnu valutu „peščani dolar“, koji ej na raspolaganju svim građanima.

Nasuprot tome, Sjedinjene Države sporo napreduju na tom polju i obavile su samo osnovna istraživanja. Na jednom dogažaju prošle nedelje u Njujorku, ministarka finansija Dženet jelen naznačila je da bi se to moglo promeniti rekavši kako se „apsolutno isplati razmotriti“ američku digitalnu valutu jer bi „to moglo rezultirati bržim, bezbednijim i jefitinijim plaćanjima“, piše NYT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.