Vesti -

Donedavno nepoznata firma mogla bi uskoro da postane vodeća svetska kompanija za vakcine

Sad bi se već sa sigurnošću moglo reći da je delu farmaceutske industrije sekira pala u milijarde nakon što je pandemija postala globalni problem.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Shutterstock/somemeans
Foto: Shutterstock/somemeans

Naime, milijarde ljudi treba zaštitu barem jednom da bi korona poklekla, a moguće je da će to biti potrebno i godinama ako kovid 19 postane sezonska bolest kako se trenutno pretpostavlja.

Gotovo idealna situacija za proizvođače jer upravo je to način kako se maksimalno može zaraditi u toj industriji, piše Jutarnji list. Poenta farmaceutskog biznisa nije u milionskim cenama pojedinog leka za mali broj pacijenata, nego obrnuto.

Potvrda ovih dana dolazi iz izveštaja o poslovanju kompanija koje su prve dobile odobrenje za uporabu vakcina protiv koronavirusa, Pfizer-BioNTecha i Moderne, čiji su prihodi i promet enormno porasli za samo dva meseca od početka vakcinacije, a taj će se trend nastaviti s rastom proizvodnje i prodaje. Na primer, Moderna je već potpisala ugovore za prodaju svoga mRNA cepiva za ovu godinu u vrednosti od 18,4 milijarde dolara.

U samo mjesec dana brojke su narasle za čak sedam milijardi. Izvršni direktor Moderne, Stefan Bansel, procenjuje da bi ta donedavno nepoznata firma uskoro mogla postati vodeća svetska kompanija za proizvodnju vakcina, premda do korone za nju gotovo niko nije čuo jer nije imala ni jedan proizvod na tržištu s obzirom na to da se inače bavi bazičnim istraživanjima.

Naime, nameravaju u ovoj godini da proizvedu milijardu doza, a u sledećoj najmanje 1,4 milijarde. Koliko samo jedan proizvod može enormno podići zaradu, govori i podatak da je kompanija 2019. ostvarila 60 miliona dolara prihoda, a u poslednjem tromesečju prošle godine, nakon što je dobila odobrenje za vakcinu, zaradila je 571 milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.