Vesti -

Si Đinping hvali "kinesko čudo": Kina proglasila pobedu nad ekstremnim siromaštvom

Peking -- Predsednik Kine Si Đinping nazvao je iskorenjivanje ekstremnog siromaštva u Kini čudom, javlja agencija AFP.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Agencija dodaje da je Peking želeo po svaku cenu da taj cilj ostvari pre 100. godišnjice Kineske komunističke partije koja će se obeležiti u julu.

Kina tvrdi da je, od pokretanja ekonomskih reformi 70-ih godina prošlog veka, iz krajnjeg siromaštva izvukla 800 miliona stanovnika.

Druga ekonomija sveta se pohvalila da je zvanično iskorenila apsolutno siromaštvo prošle godine.

"Nijedna zemlja ne može u tako malo vremena iz siromaštva izvući stotine miliona ljudi", rekao je Si na grandioznoj svečanosti u Palati naroda u Pekingu.

Si Đinping je nakon dolaska na vlast 2012. godine proglasio borbu protiv siromaštva jednim od prioriteta svoje politike.

Život u Kini se značajno promenio od 70-ih godina kada je stanovništvo živelo u kolektivističkom sistemu. Zemlja je danas ogromno tržište sa stotinama miliona potrošača na koje ciljaju multinacionalne kompanije.

"To je jedno ljudsko čudo koje će ostati u istoriji", rekao je kineski predsednik koji je obećao da će "kinesko iskustvo" podeliti sa ostalim zemljama u razvoju.

Prag siromaštva u Kini je definisan kao prihod manji od 2,3 američka dolara dnevno po osobi, što je više od praga koji je odredila Svetska banka (1,9 dolara).

Ipak, to je ispod nivoa od 5,5 dolara koju Svetska banka preporučuje za zemlje sa srednjim prihodom, poput Kine. Po tom kriterijumu, prenosi SEEbiz, skoro četvrtina stanovništva Kine i dalje živi u siromaštvu.

I dok će 1. jula komunistička partija obeležiti svoju 100. godišnjicu, režim je poslednjih meseci krenuo u realizaciju brojnih inicijativa vezanih za potrebe domaćinstava, podelu subvencija i dovršavanje velikih radova.

Na kocki je legitimitet države utemeljene na socijalističkom egalitarizmu, ali koja drži svetski rekord po broju milijardera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.