Vesti -

EU, dronovi i svemir

Brisel -- Evropska komisija najavila je da će nastojati da konkurentnost ekonomije ojača intenzivnijom saradnjom vojnog i civilnog sektora.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Ivan Marc/Shutterstock
Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Jačanje saradnje ova dva sektora planira se na području tehnologija bespilotnih letelica i komunikacija i saobraćaja u svemiru.

Cilj Akcionog plana je za tešnje povezivanje civilnog, vojnog i vazduhoplovnog sektora iskoristiti istraživanja i inovacije za poslovne projekte i druga područja.

EU prvi put ima na raspolaganju novac kojim može da podstakne inovacije u tehnologijama koje koriste vojni, svemirski i civilni sektor, uključujući procesore, kibernetiku, kvantna računala i veštačku inteligenciju, ističe Brisel.

"U Evropskom obrambenom fondu imamo snažan potencijal za sinergiju inovacija na području svemira, odbrane i civilnih istraživanja i inovacija", tvrdi poverenica EU za digitalnu tehnologiju Margret Vestager.

"To nam je potrebno za čitav niz ključnih tehnologija", dodaje Margret Vestager.

Brisel najavljuje projekte na područjima bespilotnih letelica, komunikacija baziranih u svemiru i prometa u svemiru.

Projekti bespilotnih letelica trebalo bi, prenosi SEEbiz, da ojačaju konkurentnost industrije EU na tom području koje ima jaku obrambenu dimenziju, dok će komunikacije bazirane u svemiru osigurati elastične i brze veze u Evropi na temelju kvantne enkripcije, objašnjavaju.

Upravljanje saobraćajem u svemiru potrebno je pak da bi se izbegli sudari koji su posledica gomilanja satelita i svemirskog otpada, a istovremeno će Uniji osigurati autonomni pristup svemiru, poručuju iz Brisela.

"Plan je da inovacije sistemski i promišljeno s vremenom dobiju višestruku namenu. I da se omogući korišćenje ogromnog inovacijskog potencijala istraživača i novoosnovanih preduzeća", ističe Margret Vestager.

Projekti će po rečima poverenika EU za industriju Tijerija Bretona pomoći Uniji da stane na svoje noge, umesto da se oslanja na druge zemlje.

"Smanjiće istovremeno našu zavisnost na podruju ključnih tehnologija i ojačati industrijsko vođstvo koje nam je potrebno da se oporavimo od krize (pandemije koronavirusa)", rekao je Breton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.