Vesti -

Nemačka traži pomoć: Nestašica čipova

Berlin -- Nemačka je zatražila pomoć od Tajvana u rešavanju problema nestašice čipova u automobilskom sektoru.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, phonlamai
Foto: Depositphotos, phonlamai

Najavljena je i državna potpora povećanju domaćih i evropskih kapaciteta za proizvodnju poluprovodnika.

Proizvođači automobila širom sveta gase proizvodnju zbog problema u nabavci poluprovodnika, koje su u nekim slučajevima pogoršale mere bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa protiv ključnih kineskih proizvođača.

Nestašica je uticala na Folksvagen, Ford motor, Subaru, Tojota motor, Nisan motor, Fijat Krajsler i druge proizvođače automobila.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer zatražio je u nedelju od tajvanskog kolege Van Mej-hua da porazgovara o tom problemu s najvećim svetskim proizvođačem čipova i jednim od glavnih nemačkih dobavljača Tajvan semikondaktor manufakturingom, prenosi SEEbiz.

Cilj je osigurati dodatne kapacitete i isporuke poluprovodnika u kratkom i srednjem roku, rekao je Altmajer.

Nemačka automobilska industrija već je direktno razgovarala s TSMC-om o dodatnim isporukama i TSMC je poslao "vrlo konstruktivne" signale da bi se problem mogao rešiti, dodao je nemački ministar.

Nemačko ministarstvo ekonomije prati situaciju i razgovara o tom pitanju s automobilskom industrijom, izjavila je portparolka.

Evropa nema dovoljno kapaciteta

Kako bi smanjio zavisnost od azijskih dobavljača i izbegao slične probleme u budućnosti, Berlin planira da poveća državnu potporu kako bi podstakao povećanje kapaciteta za proizvodnju poluprovodnika u Nemačkoj i Evropi, dodala je portparolka.

Tajvansko ministarstvo ekonomije saopštilo je da je diplomatskim kanalima primilo zahteve za pomoć u ublažavanju nestašice čipova u automobilskom sektoru, dodavši da nema informacija o Altmaierovom pismu.

Navode da su na zahteve iz inostranstva započeli razgovore s domaćim dobavljačima čipova i zatražili od njih "da pruže svu moguću pomoć".

"Situacija s ponudom i tražnjom o kojoj smo obavešteni usko je povezana i s planovima fabrika čipova za automobile da smanje zalihe van sezone", ističu u ministarstvu.

Iz TSMC-a poručuju da pitanje nestašice čipova za automobilske kompanije smatraju jako važnim.

"Ono je na vrhu naše liste prioriteta i TSMC tesno sarađuje sa klijentima u automobilskom sektoru kako bismo rešili pitanja vezana za potporu (povećanje) kapaciteta", dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.