Vesti -

Duguju preko milijardu dolara neplaćenih kirija

Njujork -- Zakupci stanova u Njujorku duguju na ime neplaćenih stanarina tokom pandemije koronavirusa više od jedne milijarde dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To pokazuju rezultati jednog istraživanja, piše "Volstrit žurnal" (WSJ).

Iznos ovog duga je najnovija potvrda da naknade za nezaposlenost i dosadašnji savezni paketi podsticaja nisu bili dovoljni za ublažavanje rastućeg finansijskog tereta neizmirenih kirija koji pritiska hiljade domaćinstava u ovoj metropoli, konstatuje list.

Organizacije koje zastupaju stanodavce i stanare snažno su lobirale za povećanje državne pomoći za stanarine tokom pandemije.

Istraživanje, koje je sprovela grupacija vlasnika stanova Program za unapređenje stanovanja (HIP), bilo je fokusirano na zgrade u Njujorku koje podležu gradskim zakonima o zakupu. Stanovi u tim zgradama čine oko polovine ukupnih stanova za iznajmljivanje u Njujorku.

U studiji je, na osnovu prikupljenih odgovora stanodavaca, procenjeno da čak 185.000 domaćinstava koja žive u ovim stanovima kasne više od dva meseca s plaćanjem stanarine, a prosečan dug premašuje 6.000 dolara.

Džej Martin, izvršni direktor HIP-a, kaže da je dug za kirije u preostalim zgradama u Njujorku, koje nisu bile obihvaćene istraživanjem, verovatno isti ili veći, što znači da ukupan dug njujorških podstanara po svemu sudeći nadmašuje dve milijarde dolara.

U decembarskom korona federalnom paketu podrške, za Njujork je opredeljeno 1,3 milijarde dolara pomoći za rešavanje problema stanarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.